КНСБ организира протестна акция тази сутрин пред Народното събрание.Синдикалистите ще подарят на депутатите протестна елха, на която вместо коледни играчки ще бъдат поставени исканията на работещите.

Акцията е продължение на започналата преди два месеца кампания под мотото "Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата".

Пространството около служебния вход на Народното събрание ще бъде "украсено" с протестни синдикални гирлянди. Представителите на КНСБ ще запознаят с исканията си депутатите преди влизането им в сградата на парламента.

Синдикалистите настояват народните представители да поискат от служебното правителство да внесе проект на закон за държавния бюджет за 2023 година, да има повишение на минималната работна заплата от 710 на 850 лева, увеличение с поне 13% на всички заплати в обществения сектор и с минимум 20 на сто за работещите на терен.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов коментира пред БНР:

"Не знам още управляващите какво искат от хората да направят. Абсолютно всички законови възможности, и преговорни, и с протести, преминаха. На глухи ли се правят? На слепи ли се правят? За пореден път ще им напомним кои са водещите въпроси на българите – именно доходите. Българските граждани вместо в момента да си пожелаят за празниците живот и здраве, те започнаха да си пожелават дано да имаме нов бюджет. Ние ще продължим докато бъдат компенсирани минимум доходите с ръста на инфлацията".

Работещи от цялата страна се включиха в организирания от КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" на 11 ноември национален протестен митинг и автошествие в София с искане за достойни доходи, които да компенсират ръста на инфлацията.