Кметът Иван Тотев направи остра забележка на Кирил Велчев заради пасаж в отчета на фондация „Пловдив 2019” за първото тримесечие на годината, който бе разгледан и гласуван на редовната сесия на Общинския съвет. Спорният текст гласи: „Отчетният период, за първи път след спечелването на титлата Европейска столица на културата през 2014 г., постави на изпитание демократичните процеси и смисъла на европейското законодателство в България, след като през март 2019 г. в публичното пространство открито и безнаказано бе демонстрирана агресивна дискриминационна пропаганда, което успоредно с увеличаващия се брой на туристи, посещаващи града ни, поставя важни въпроси пред местната и национална политическа и социална среда”. 

По време на обсъжданията съветникът от ВМРО Стефан Послийски прочете въпросния пасаж и попита дали е нормално да има подобни фрази в отчета и не е ли това политическа пропаганда. 

Видимо смутен, Иван Тотев се обърна от трибуната към изпълнителния директор Велчев и  го попита как може само няколко дни след извънредната сесия подобен текст да влезе за гласуване в местния парламент.

„Това е абсолютна глупост. Искам да разбереш кой го е написал и след това да ми кажеш”, заръча Тотев. Като вносител на предложението за отчета на фондацията за първото тримесечие на 2019 г. той прие спорният абзац да отпадне.

След това точката в дневния ред бе гласувана и приета без дебати.

Припомняме, че извънредната сесия на Обс-Пловдив в понеделник, на която трябваше да бъде разгледан отчета за дейността на "Пловдив 2019", премина белязана от безсмислие по мнение на мнозинството присъстващи. Вместо градивен дебат, тя отново мина под ударите на скандала по проекта на фондация „Глас” за фотоизложба с кадри от гей паради, проведени на Балканския полуостров.