Сирия и Китай обявиха стратегическо партньорство по време на визитата на сирийския президент Башар Асад в Китай, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Днес той проведе среща с китайския лидер Си Цзинпин. Това е първа визита в Китай на сирийския лидер от 2004 г. насам. Тогава той стана първият сирийски ръководител, посетил Китай от установяването между Дамаск и Пекин на двустранни дипломатически отношения през 1956 г.

Си и Асад разговаряха днес в град Ханчжоу, в Източен Китай, в кулоарите на Азиатските игри.

"Днес ние ще обявим съвместно установяването на стратегическо партньорство между Китай и Сирия, което ще бъде важен етап в историята на двустранните отношения", заяви китайският президент, според кадри, излъчени по китайската държавна телевизия.

"Пред международната ситуация, пълна с нестабилност и несигурност, Китай е готов да продължи да работи със Сирия, за да се подкрепят взаимно, да насърчават приятелското сътрудничество и да защитават съвместно справедливостта и Безпристрастността на международно ниво", допълни Си Цзинпин.

Той подчерта, че Китай и Сирия са устояли на изпитанието на международните промени.

Китай, който е част от съюзниците на Асад, по-специално оказа подкрепа на Сирия в Съвета за сигурност на ООН, като се въздържаше редовно при гласуването на резолюции, насочени срещу сирийския режим.