Новите условия в отворената покана за проектни предложения „Наследство“ засягат най-вече Направление 1. Идеята ни е, че големите събития, които се финансират със средства до 450 000 лв. трябва да придобият нов хоризонт, защото в един момент трябва да се и самоиздържат. Сред организациите и културните оператори, подписали това отворено писмо не виждам имената на институциите, които до този момент сме финансирали с големи проекти като Операта и Драматичния театър. А това Направление 1 е за големи проекти, коментира изпълнителният директор на „Пловдив 2019“ Кирил Велчев по повод отвореното писмо на над 20 организации и културни оператори, които поискаха промяна в регламента на отворената покана „Наследство“.

Ние от фондацията и от Управителния съвет включихме тези условия с идеята, че след тези последни средства, които ще спечелят с кандидатстването си, организаторите на събития ще трябва да продължат напред и форумите им ще трябва да се самоиздържат. Защото фондация „Пловдив 2019“ не е кредитна организация, а тази покана е със средствата от наградата „Мелина Меркури“, която спечелихме, обясни още Велчев.

Той подчерта, че се радва, че има дискусия и че ще внесе писмото в Управителния съвет на фондацията, за да бъде коментирано и разгледано.

Артисти и организации скочиха на „Пловдив 2019” заради отворена покана за 3 млн. леваЗа кого бе пусната поканата по „Наследство", питат над 20 културни дейци и НПО-та