Европейските ни партньори мислеха, че няма да има война. Вечерта, когато бяха първите бомбардировки, всеки от нас беше учуден. Никой не очакваше хиляди хора под обстрел с ракети. Война в България - не, няма опасност, българското население трябва да е спокойно. Това каза премиерът Кирил Петков в интервю за bTV.

"Но опасността тази война да продължава в Украйна за по-дълго време, да имаме рискове за неща, като техните ядрени централи, да, има такъв риск", добави Петков. 

„Най-голямата опасност беше, когато видяхме сградата в техния АЕЦ горяща, за мен това беше директна заплаха върху нашата сигурност“.

„Министерският съвет отпусна средства да сме готови. Трябва да сме готови за всичко – с таблетки от йод, със сигналната система. Още в понеделник свиквам щаб, който да сложи всичко, което би трябвало да има една държава, гражданска защита и т.н.“, добави Петков.

Българското население трябва да е спокойно. Утре ще бъде свикан специален щаб, който да сложи всичко в оперативна готовност. 

Петков добави още, че проф. Тодор Тагарев, чиято кандидатура за военен министър беше оттеглена в последния момент, ще стане съветник за организиране и реагиране на кризи. 

Премиерът каза още, че има вече щаб за бежанците, който работи и няма да има проблем с бежанската вълна.