България беше изпаднала в политическа безпътица, откакто свалиха нашето правителство. ГЕРБ не показа визия, план, нито реални разговори с други политически сили. Това заяви пред БНТ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По думите му от партията са решили, че тази безпътица трябва да спре и затова с ДБ ще заявят ясно, че не ги е страх да управляват през зимата и да поемат политическата отговорност в този парламент. Решихме ясно да се сложат критерии, днес показахме визия за едно такова правителство, каза Петков.

Акцентира, че нещата могат да се случат без задкулисни уговорки и търговия на политики. Имаме 9 законодателни инициативи, ако се подкрепят в зала, готови сме да поемем отговорно, допълни съпредседателят на ПП.

Според него сега е време, преди втория мандат, да се покаже дали тези мерки ще се подкрепят от останалите партии.

Добави, че Изборният кодекс няма как да е първи приоритет, затова дават възможност - дали утре промените ще влязат в зала и как ще се гласува в зала. Ако хартиената бюлетина бъде върната - ПП няма как да направи правителство на малцинството с втория мандат, заяви Петков.

Каза още, че трябва да бъдат ограничени правата на главния прокурор, което е един от техните приоритети. Също и приемането на социалния пакет, бизнес пакет, влизането в Шенген и еврозоната и други.

Казваме - тези въпроси са на всички нас, въпросът е смеете ли да направите отговорната стъпка за България или нагаждате политическите си интереси, допълни Кирил Петков.

Предлаганите от тях промени могат да бъдат внесени в Народното събрание в понеделник.