В 4-дневна кампания за безплатна кастрация на улични котки под тепетата обединяват сили ветеринарни лекари от Пловдив и София. Акцията ще се проведе от 9 до 12 ноември в Немски кастрационен център – Пловдив. Там целогодишно се скопяват бездомни животни по райони, като средно на ден ветеринарят д-р Костадин Хаджикинов успява да направи около 10 операции. „В тези четири дни обаче ще ни гостуват колеги от столицата и смятаме да кастрираме между 60 и 70 котки на ден”, разказа пред TrafficNews Яна Янкова, която отговаря за организацията на проекта.

Идеята на лекарите е да се фокусират в т.нар. широк център на Пловдив, където ще ловят котките. Всеки, който се грижи за бездомно или дворно коте в този район също може да го занесе в клиниката на ул. Хъшовска 23 (зад Водната палата), като задължително преди това запази час на тел. 032 207 379 между 9 до 13 ч. Четириногите ще остават да пренощуват преди операцията, за да е сигурно, че са гладни и жадни. „Тези, които ние хващаме, ще останат и още една нощ, защото след като излязат от упойката, са малко неадекватни и трябва да останат под наблюдение. Тези, които ни носят хората, могат да си ги вземат веднага”, обясни Янкова. Кастрираните животни се маркират с V-образен разрез на дясното ухо, така че в последствие всеки може да ги разпознае.

Целта на кампанията е намаляване популацията на безстопанствените котки в града, които наброяват над 10 000. Кастрацията е единственият хуманен метод за овладяване на нежеланата популация, но има значителен ефект само когато са кастрирани около 70% от животните по улиците. „Колкото повече животни има на едно място, толкова по-болни са те. Болестите, които пренасят помежду си, са опасни само за останалите котки. Но ако не искаме да виждаме размазани и болни бебета, трябва да работим в посока да не се раждат такива”, категорична е Яна Янкова.      

Освен това котките пазят територията, която обитават. Така че ако всички животни пред блока или в квартала са кастрирани, вероятността да се заселят нови, нескопени, е почти нулева. Янкова дава пример, че когато една котка се разгони, тя мигрира. Спокойно може от квартал Кючук Париж да се пресели в идеалния център на града. Докато, когато се кастрира, животното не се мести, пази си територията, където живее, и естествено се намалява популацията. А и чисто естетически изглежда по-добре – козината му става по-гъста и лъскава, а и по-рядко се разболява.

Ето от кои райони ще бъдат кастрирани бездомни котки по време на кампанията: