Напрежение между министрите няма, всеки си върши работата. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, като той изрази подкрепата си към своя колега Владислав Горанов, относно критиката му за намаляването на ДДС-то за хотелиери и ресторантьори.

„Работа е на всеки мистър на финансите да даде такова становище. Неговата работа е да има повече приходи, от колкото разходи. Да съхрани държавния бюджет“, заяви Караниколов.

Той заяви, че на негово място би постъпил по абсолютно същия начин.

„Това следва да бъде направено след много точен анализ. Виждате, че е лавинно – вече няма сектор, който не иска намаляване. Тук, обаче трябва да добави, че секторът, който беше най-засегнат в световен мащаб е именно този. Затова и те имат нужда от подкрепа, а и те ще имат проблеми в по-дългосрочен план. За толкова засегнат сектор, аз приемам разумно в определен срок да се действа по този начин – да се намали ДДС-то.  С това можем да си направим изводи и за другите сектори.  Всички знаем каква е функцията на финансовия министър – да пази държавния бюджет. Ако аз бях на негово място, щях да имам абсолютно същата позиция, сега като министър на икономика смятам, че на този сектор трябва да се помогне. Има ресторанти и хотели, които са на дъното – да им помогнем да вземат глътка въздух“, категоричен бе Караниколов.

Министърът на туризма Николина Ангелкова също заяви, че подкрепя намаляването на ДДС-то, за да може да се помогне на сектора.