Има много ясни клаузи в договора за приятелство с Македония, но в Скопие трябва да престанат да фалшифицират историята, каза днес пред БНР вицепремиерът Красимир Каракачанов, коментирайки актуални въпроси.

„От година и половина тази т.н. комисия на практика няма никакъв напредък. От българска страна има желание да се правят компромиси, което според мен е недопустимо, а от македонска стана има желание да се шикалкави“, каза той, визирайки работата на съвместната експертна Комисия по историческите и образователни въпроси с Македония.

„Например твърдят, че цар Самуил воювал и срещу България“, каза Каракачанов и същевременно подчерта: „Не съжалявам за договора, беше крачка напред“. Според вицепремиера в Скопие трябва да се промени манталитетът и Македония не би трябвало да влиза в НАТО с този манталитет.

„Като лидер на ВМРО, човек и историк и българин имам право на свое мнение и ще го защитавам“, допълни Каракачанов.

„В политиката, особено когато си в коалиция, трябва да се съобразяваш с партньорите, за да няма драми. Синята каска, обаче, вече я подарих на премиера Борисов. Който не е разбрал, че подобни крамоли са вредни, няма да разбере нищо и следващата година. Може ли в едно семейство да има скандали и комшиите да го уважават? Вместо да убеждаваме ГЕРБ, се разправяме със себе си“, каза Красимир Каракачанов.

„Единственият въпрос, по който се наложи компромис, са пенсиите. Ние смятахме, че минималната пенсия трябва да стане 300 лева, допълни министърът на отбраната. Той е категоричен, че „няма драми в правителството и от друга страна - между нас и ГЕРБ“. „Излишни приказки и спорове са кой ще бъде евродепутат и кой – не.“

„В края на краищата хората ще оценят дали коалицията върши работа. Това е въпрос, който тепърва ще обсъждаме", добави Каракачанов. И оцени Ангел Джамбазки като най-активния български евродепутат. „Той е подходящ кандидат, но трябва да решим заедно“, каза Каракачанов.

Той коментира ситуацията в Керченския пролив и евентуално искане към България от страна на САЩ. Няма искане към България за засилено военно присъствие в региона, има към Турция, каза Каракачанов. Той допуска, че това е проверка на САЩ доколко Турция е реален партньор в НАТО. Движението на външни за черноморските държави кораби може да става само в рамките на 21 дни, обясни Каракачанов.

„Към България няма искане за засилване на присъствието на чужди кораби в нашите пристанища НАТО присъства в Черно море в рамките на държавите членки Турция, България Румъния. Всички черноморски страни са заинтересовани от туризъм и газопроводи, а не от военни сблъсъци. От сблъсъка в Азовско море имат интерес и руският президент, и украинският президент по вътрешнополитически причини“.

Каракачанов беше категоричен, че "няма откъде да се вземат 20-25 милиарда, за да махнем всичко руско". Така министърът на отбраната коментира въпроса за поддържането на руската военна техника. Полските МиГ-29 са три пъти повече от нашите и са по-стари, подчерта той. България не е дефинирала ясно каква е нейната политика спрямо българите в чужбина, отбеляза Каракачанов на въпрос са бъдещето на Държавната агенция за българите в чужбина и предложението за нейното закриване.

Необходима е ясно разписана държавна политика. Има четири милиона българи в чужбина, напомни Каракачанов. Според него е необходимо специално министерство. "Не ме е страх, но не ми се правят предсрочни избори. Уморително е и губене на време за държавата", отговори Каракачанов на въпрос за евентуални предсрочни избори.