Министерството на отбраната пробва и нетрадиционни мерки за решаване на кадровия колапс в армията.

Министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е идеен генератор на новата кампания "Бъди войник".

Днес в Перник ще се проведе информационна борса за набиране на войници и матроси. Тя ще бъде разположена във фоайето на Драматичен театър "Боян Дановски".

Търсят се: 3 хиляди кадрови войници. Началната заплата – 900 леваИз страната тръгва националната информационна кампания

На централния площад на града пък ще бъде изложен бойният вариант на бронираната машина "Пустинна котка", която е на въоръжение във Военна полиция.

Кулминацията на събитието е привечер. Тогава в драматичния театър ще има концерт, в който ще участват Представителният ансамбъл на въоръжените сили, Гвардейският представителен духов оркестър, Гуна Иванова, Райко Кирилов, Роси Кирилова, формация "Армейска песен", Емилия Валенти, Станислава Димитрова – Съни, Соня Иванова, Вили Станева, фолклорна формация "Ладена", Стоян Бончев, Таня Дупаринова, танцова формация "Алгара", актьорът Янко Лозанов, рок група Б. Т. Р.

В момента над 5700 длъжности за военнослужещи остават незаети. Най сериозен е проблемът в Сухопътните войски, където са свободни 25% от длъжностите.

Във Военновъздушните сили този процент е 12 на сто, а във Военноморските сили – 14 на сто.

1 млн. българи не са виждали Каракачанов притеснен, че при мобилизация те са без подготовка

Тази година има предвидени средства за привличането на 800 военни. Проблемът обаче е дали ще се намерят достатъчно желаещи.

За да излезе от ситуацията, МО организира мащабна кампания "Бъди войник", която трябва да обхване 29 града.