Приблизително 1 млн. българи, които подлежат на мобилизация, нямат военна подготовка, обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Поводът за коментара му бе проекта за доброволна военна служба, за която той все още настоява да се въведе.

Той посочи, че така няма да се решат проблемите с некомплекта, но биха облекчили ситуацията в някои от формированията. Така биха подготвяли и хора от резерва.

След изтребителите – президентът се кахъри за флота, пехотата…Предизвикателство остава модернизацията на отбранителните сили, твърди Радев

Каракачанов обърна внимание и на проблема с липсата на кадри и напомни, че за първа година постъпващите в армията са малко повече от напускащите.

Според него не трябва да се съсредоточаваме върху големия процент кандидати за служба, които след това са отхвърляни заради здравни проблеми.

"Тук нещо бъркаме, защото процентът е изключително голям, подобен няма нито в полицията, нито в пожарната, нито в други структури", коментира министърът.

Министър Каракачанов припомни, че в последните две години са направени усилия за увеличение на заплатите, а амбицията е скокът да продължи.

Търсят се: 3 хиляди кадрови войници. Началната заплата – 900 леваИз страната тръгва националната информационна кампания

Той се надява тази година да започнат окончателно и трите проекта за модернизация – за изтребителите, корабите и бойните машини.

Министърът припомни, че НС даде мандат кабинетът да преговори със САЩ за нов изтребител. За съжаление обаче проектът за Сухопътните войски се бавел и са нужни допълнителни усилия, за да стартира до края на годината.

По проекта за ВМС министърът очаква тази година да се стигне до подписване на договор.