„Българската армия и флотът имат за задача да пази териториалната цялост  и суверенитетът на страната, а не да пазят акватории, паркове, общински и други обект. Нито един моряк във флота няма да бъде ангажиран с необмислени искани”, каза вицепремиерът Красимир Карачаканов по време на брифинг с премиера Бойко Борисов и вътрешният министър Младен Маринов. Той каза, че хвърлянето на българския флаг от един служител на военизирана служба е позорен акт и поиска да бъде наказан.   

Каракачанов предупреди, че от 6 юли е започнало военно учение „Бриз” на НАТО, като могат да бъдат забелязани военни кораби в морето. Те обаче няма да са свързани с охраната на паркове или НСО.

Младен Маринов и Росен Желязков дадоха повече информация относно искането на  НСО за охрана  на акваторията и парка до 15 септември.

Премиерът Бойко Борисов отчете заслугите на НСО, като ги похвали, че са се справили перфектно по време на европредседателството.

„Там работят изключително големи професионалисти, на които им е много тежко, като виждат политиците да се замерват с тях. Дори само движението със специален режим на колите е изключително трудно, като колите са на 12 години, какво изпитание е за шофьорите”, каза Борисов.  Той каза,  че няма случаи, в който той да не е приемал на деня шефът на НСО ида му е съдействал.