Професор Тодор Кантарджиев отново подчерта, че не трябва да неглижираме мерките и да бъдем отговорни към себе си и живота на близките си.  По време на сутрешния брифинг той коментира предупреждението на СЗО за нов пик в някои страни.

Състоянието преминава по-леко, когато човек има в организма си по-малко вируси, категоричен бе той.

„Нашият щаб в момента анализира данните за Балканите. Трябва да се има предвид и какво казва СЗО и да бъдем предпазливи. Най-важното беше хората да се научат да спазват дистанция. Да не се ръкуват излишно, да не се целуват с познатите си, да предпочитат открити пространства през закрити“, каза Кантарджиев.

Той допълни още, че използването на ръкавици е за хора, които трябва много често да дезинфекцират ръцете си. Такива, които работят с много хора или използват пари. Целта е да не се уврежда кожата при постоянната дезинфекция, а да се почистват ръцете.

„Културния човек си мие ръцете по 20 пъти на ден и е нужно да се внимава- да не си пипаме лицето. На ръцете вирусът умира за 10-15 минути, ако ръката е достатъчно потна и топла, но не трябва да се разчита на това. Най-добре е да се мият ръцете с вода и сапун през определено време“, каза той.

В момента у нас най-много боли има в София – 945, следват областите, 208- Плевен, 179 – Видин, 116- Благоевград, 102 –Ямбол.