Очаква се повишаване на случаите на заразени с коронавирус у нас  в следващите седмици, като една от причините за това е започването на учебната година. Това заяви професор Тодор Катранджиев, като изрази надежда това покачване да не е значително. Той анализира и досегашните данни, като отчете, че тенденцията е към слабо намаляване на случаите пред септември. Според него правенето на тестове е много важно, за да се намерят клъстерите и да се изолират. Кантарджиев  категорично заяви, че ако в началото на епидемията са били повече тестовете, нямаше да има отчетени повече случаи.

„Въпреки приказките на някои безотговорни хора, че вирусът е много слаб и няма нужда да се предпазваме, това не е така. Вирусът води до много тежки инфекции и смъртни случаи. Не разбирам как може да чувам такива теории от лекари“, заяви Кантарджиев.

Според него маските предпазват и е абсурдно да се твърди, че могат да навредят.

„Направих проучване и никъде не се намери научна статия, която да е против маските и това, че те не помагат. Маските не предпазват на 100%, но имат значение. На закрито маската е много полезно нещо и препоръчвам да се ползва“, каза още професорът пред БТВ.

Той не смята, че ще се стига до затваряне на училища и до пълна изолация в страната.

На въпрос вирусът разпространява ли се по време на протестите Кантарджиев заяви:

„Хубавото сухо време и вятърът предпазва от разпространението на вируса. Именно това предпазва протестиращите през последните месеци“, отговори той.