През последните две седмици са  зачестили случаите на замеряния на влакове с камъни. Изключително тревожна е тенденцията през периода от 4-и до 16-и март, за който са регистрирани 8 случая. От началото на 2019 г. регистрираните случаи на замеряне на влакове с камъни са общо 12. За сравнение през същия период на миналата 2018 г. случаите са 7.

Подобни вандалски прояви нанасят значителни материални щети, съобщават от БДЖ. През цялата 2018 г. са регистрирани общо 45 случая, щетите от които са оценени на  50 хил. лв.

Най-важното измерение на тези посегателства, обаче, е застрашаването на сигурността на движението на влаковете, както и живота и здравето на клиентите и служителите на БДЖ.

Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия. При средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек!

Ръководството на БДЖ предприема съвместни мерки с МВР за уведомяване в рисковите райони какви са опасностите от подобни необмислени действия с цел превенция и ограничаване на тези явления.