Изтребители и вертолети ще летят ниско над София от днес до събота, предупредиха от Военно-въздушните сили. Те ще тренират за авиошоуто на столичното летище, което ВВС организират в събота. Ще опитаме да спазим нивата на шум в града, обещаха военните.

Шоуто ще е на летище “Враждебна”. Стартът е в 11 ч, а от 13 ч започва и летателната програма. В нея ще участват двойка изтребители МиГ-29, които ще разиграят въздушен бой. Маневри и симулации на атака ще покажат и МиГ-21 и Су-25, а с хеликоптери ще се демонстрират десант и гасене на пожар от въздуха.

Входът за посетители на шоуто, което е посветено на 102-годишнината от създаването на военната авиация, ще е откъм “Ботевградско шосе”. В южното платно ще има и паркинг. На всеки десет минути от Паметника на Васил Левски до входа на изложението ще върви автобус 78.

В следващите шест месеца министърът на отбраната ще трябва да внесе предложение за закупуване на нови изтребители за авиацията ни, обясни вчера служебният министър Велизар Шаламанов. Това било предвидено в приетата от служебния кабинет програма за превъоръжаване, според която до 2020 г. ВВС трябва да получат до 10 нови многоцелеви изтребителя. В момента ВВС разполагат с руски самолети МиГ-21, МиГ-29 и Су-25. От тях обаче летели само 4-5, обясни Шаламанов.

Министърът обясни, че предвижда разговори за самолети с Италия и Гърция. Италианците предлагат използвани “Юрофайтър”, а гърците - също втора ръка F-16.

Предвижда се и промяна в работата на МО, така че военните да могат да движат проекти, обясни още министърът.

TrafficNews.bg