През последния месец кучетата получиха особен "статут" в няколко европейски държави, парализирани от домашната карантина. Изведнъж се оказа, че само четириногите имат привилегията да излизат и буквално да разхождат своите стопани. Така социалните мрежи се напълниха със забавни оферти за отдаване на куче под наем за разходка, както и множество вицове косматите придружители. 

Кучетата, които къде на шега, къде действително, се оказаха алиби за разходки по време на извънредната ситуация, станаха обект на закачки и в България, където само стопаните с четириноги имат право да се разхождат в затворените паркове и градини, разбира се спазвайки дистанция и санитарно-хигиенни изисквания. Резултатът е, че мнозина, които не се бяха замисляли за домашен любимец, сега гледат някак със завист опашатите привилегировани. 

В тази връзка репортер на TrafficNews провери каква е ситуацията в приюта за безстопанствени кучета в Пловдив. Оказа се, че капацитетът му е запълнен на 100%. 85 кучета търсят своите стопани, но желаещи очевидно търсене няма. Приютът, който се намира точно на контролно-пропусквателния пункт на Пловдив на Пазарджишко шосе е пуст откъм посетители. Едва 1-2 от питомците са намерили свой дом от началото на извънредното положение у нас. 

Всички кучета в приюта обаче са обгрижвани и получават всичко необходимо. Това заяви за TrafficNews шефът на ОП "Зооветеринарен комплекс" Гоерги Божев.

"Нашите служители полагат неуморни грижи за всичките кучета при нас. Логично, нямаме много посетители. Приютът е отворен са посещения и осиновявания, но отправяме апел към хората - стойте си по домовете, пазете се. Има достатъчно време да осиновите свой приятел. В момента човешкото здраве е приоритет. Нашите служители изпълняват всички санитарно-хигиенни изисквания и към момента всички кучета са обгрижвани и са добре", подчерта Божев. 

Той посочи, че новите мерки са наложили да се преустанови иначе прекрасната доброволческа инициатива за разхождане на кучета в определени дни. 

"За да избегнем струпването на хора, решихме временно да спрем тази иначе утвърдена практика за организираните разходки на кучетата при нас. Правим го с цел максимално да предпазим хората и ще възстановим възможността за игра и разходка с всички четириноги при отмяна на мерките срещу коронавируса", посочи Божев. 

От екипа на медията апелираме за отговорно поведение на всички стопани на кучета, както и от страна на потенциални осиновители. Днес може да ви изглежда много атрактивно и ползотворно да си вземете домашен любимец, но вие носите отговорност спрямо него и когато животът продължи в нормалния си порядък. Нека всички стопани да проявяват гражданска отговорност и да не се събират по групи, да спазват хигиена и да подсигуряват всички нужди на своите космати членове на семействата.