Над 11 500 са били кражбите на ток през миналата година, стана ясно на дискусия с участието на трите енергодружества, КЕВР , министри и депутати. ЕРП-тата поискаха по-строги санкиции срещу нарушителите. От КЕВР отговориха с нови правила за отичате на незаконно консумираното електричество. 

През миналата година най-много са били кражбите на ток в Западна България- над 6 хиляди и 600, в Североизточна и Югоизточна България се били двойно по-малко.

Кражбите на ток се осъщестяват по няколко начина - чрез промяна в схемата на свързване, чрез директно присъединяване към електропреносната мрежа или чрез манипулация на измервателните устройства.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова акцентира върху щетите от кражбите за енергодружествата и за изрядните клиенти.

"Всяко едно посегателство към енергийната инфраструктура на страната на практика е посегателство и срещу нейната национална сигурност. Потърпевши сме всички ние. Всички коректни потребители на ел. енергия, тъй като всяко едно посегателство към тази инфраструктура води до понижаване качеството на предоставената услуга", каза Петкова.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов обясни, че заради това в Наказателния кодекс кражбата на ток се преследва особено строго.

"Бих казал, че голяма част от поврежданията във връзка с елементи на електроснабидтелната и електроразпределетилента система сме ги квалифицирали по такъв начин, по толкова интензивен начин, че биха могли да се преследват и като тероризъм.
От енергодружествата поискаха законодателни промени, за да може под ударите на наказателния кодекс да попадат не само извършителите на незаконно присъединяване към мрежата, но и консуматорите на краден ток."

ЕРП-тата поискаха двойно да се увеличи срокът, в който се преизчислява откраднатото количество електроенергия, предаде БНР. При сегашните правила нарушителят заплаща консумиран ток за период от 90 дни, докато енергодружествата настояват за 180.

След като през ноември миналата година ВАС отмени методиката на КЕВР за отчитане на незаконно консумираната енергия, регулаторът обяви, че е готов с нова, която ще предпази енергодружествата от щети.