За поредна неделя жителите на квартал "Горубляне" ще протестират срещу Столична община, а по-всяка вероятност ще затворят временно и "Цариградско шосе". 

Протестът на горублянци е провокиран от плановете на общината да изгради нов парк в квартал "Младост" - "Източен". Проблемът е, че теренът на бъдещия парк са имоти на горублянци, които общината "пази" за принудително отчуждаване вече 23 години. През това време собствениците плащат данъци за имотите, които реално не могат да ползват, продават и т.н.

На предишния протест, полицията състави актове на гражданите, обвинявайки, че нямат право да блокират входно-изходната артерия на София. След това жители от квартала се срещнаха с кмета Йорданка Фандъкова, която ги е уверила, че протестът им не е забранен. 

А ето и някои от исканията, които са изложили пред Фандъкова, главния арх. Здравко Здравков и депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Алексaндър Иванов:

- Премахване на принудително отчуждаване на имоти частна собственост за зелената система. Отчуждителните процедури по ЗДС и ЗОС на недвижими имоти, определени по ПУП за изграждане на обекти- публична държавна или публична общинска собственост, да стане 2 години.

- През този двугодишен период да се плаща неустойка за пропуснати ползи на засегнатите собственици. При изработване на ПУП-ове на няколко квартала за терените предвидени за принудително отчуждаване, да се предвидят УПИ-та в същия план, с които собствениците да бъдат обезщетени. Ако в същия ПУП не е възможно, то след писмено съгласие на собствениците да се предвиди в съседен квартал и др.

- Промяна на чл. 215 ЗУТ и свързаните с него други нормативни документи, която да позволява на собствениците на поземлени имоти отредени за принудително отчуждаване да обжалват ОУП в съда.

Традиционният за неделя вече протест започва днес в 16 часа.