Събарянето на част от тютюневия склад на ул. "Г.М Димитров" 29 в събота бе определено като "инцидент" както от главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов, така и от собственика на строителната фирма "Тарамекс" - предприемачът Таха Рахман. Днес комисия от РДНСК влезе на строителната площадка, след като в събота, след материал на TrafficNews разрешуването на сградата бе спряно. 

В събота следобед, граждани живеещи в непосредствена близост до въпросния склад, сигнализираха , че на място има багер, който събаря стени , а няколко камиона извозват строителните отпадъци. След публикацията министърът на културата Боил Банов изпрати заместника си Амелия Гешева на място. Тя  направи оглед заедно с районния кмет Георги Стаменов и представителя на РДНСК Мария Дончева. 

Разрушеният склад е един от трите, засегнати при големия пожар в Тютюневия град и е собственост на  "Галакси Инвестмънт груп". В случая обаче техниката, с която е извършено събарянето е собственост на предприемача Таха Рахман, чийто е съседния парцел. 

"Събарянето е станало в следствие на действия за подготвяне на терена, на който предстои да строим. След като са започнали изкопните работи е имало свличане на стена, която няма основи. Реално нямаме вина. Не можем никой да обвиним. Това са нормалните действия , които могат да бъдат направени. Самата сграда не позволява укрепителни работи, които да предотвратят подобни инциденти. Причината е липсата на фундаменти. Това е стара сграда и не може да носи такава тежест. Засега ще спрем работа и ще чакаме компетентните работи да ни дадат предписание как да продължим. Но аз разбрах, че тази сграда не е предвидена за запазване , не е от сградите, които трябва да бъдат запазени, тъй като е опасна. Според мен има реална опасност и тя трябва да бъде премахната" заяви Таха Рахман пред TrafficNews.  

Очевидците обаче са категорични, че в случая не се касае за самосрутване, а за разрушаване със строителна техника. Каква е причината строителен предприемач да влезе в чужд парцел и да събаря сграда, която не е негова, на този етап отговор няма. Таха Рахман е категоричен , че става дума за инцидент. На въпрос дали не се тревожи от евентуален иск, който собствениците на въпросната сграда могат да заведат към него, той отговори:

"Ние не можем да ги спрем ако решат да предяват иск. Но според мен последната дума е на експертите. Засега строежът ще бъде спрян, докато излязат предписанията". 

Главният архитект Димитър Ахрянов, който бе на място, заедно с комисията от РДНСК, също потвърди версията за инцидент. 

"Наистина нашата проверка установи , че става въпрос за инцидент. Складът е с доста компрометирана конструкция. Пожарът от 2016- та допълнително е компрометирал сградата. Самата комисия констатитира това. Ние ще направим предписание да се направят укрепителни действия. Но ще се обърнем и към Министерството за куртурата, защото от проверката на документацията, която е налична в общината се установи, че не е изяснен статута на бутната сграда. Не е ясно дали е единичен паметник или част от груповия ансамбъл. Към момента няма действащо разрешително за събаряне на сградата" заяви арх. Ахрянов. 

Той допълни, че двамата имота са  в два различни стадия. За имота на Рахман има одобрено разрешение за строеж. За склада на "Галакси Инвестмънт Груп"  има входирана документация за укрепителни дейности по фасадата. Водена е мащабна кореспонденция межде общината и Националния институт по паметници на културата. Към момента обаче няма одобрена документация и разрешително за събаряне. Самите собственици не са започнали такива дейности, уточни Ахрянов. 

"За момента строителните дейности ще бъдат прекратени , за да се прецени дали сградата или част от нея ще бъдат запазени. Това трябва да е съгласувано с Министреството на културата. Тази зона - Тютюневия град, тепърва ще бъде развивана, тя е  е един от приоритетите на кмета Здравко Димитров. Имаме завещан проект от кмета Тотев с одобрена  инфраструктура, водят се преговори с всички крупни собственици в Тютюневия град за уеднаквавяне на критериите на сградите, запазване на духа на зоната и нейното възстановяване" допълни главният архитект. 

Всъщност след големия пожар през 2016 година кметът Иван Тотев издава предписание до всички собственици складовете да бъдат укрепени. "Галакси Инвестмънт Груп"  внасят в НИНКН документация, в която има пълно архитектурно заснемане на сградата , включително с компрометираните части. Мнението на експертите е , че сградата е опасна. От НИНКН издават разрешение за пълен демонтаж /събаряне/, което обаче е спряно от министъра на културата в служебния кабинет Рашко Младенов. В последствие от фирмата собственик входират документацията в Община Пловдив, но от там е установено, че има несъответствия, предвид давата документа, които си противоречат. На изпратеното запитване от Министерството на културата изпращат писмо, че в момента тече обследване на статута на сградата. 

При издадено строително разрешение за събаряне пада стена на съседен имот. Чух се с министър Банов и Амелия Гешева и спряхме строителството до изясняване на ситуацията. Щом като е паднала стена значи става незаконно, заключи кметът Здравко Димитров. 

Ще последва ли складът на "Г.М. Димитров" 29 съдбата на своя "събрат"  - този на "Одрин" 8. Четвърта година той стои полуразрушен , а собствениците му играят на котка и мишка с община и държава. А докато експертите и чиновниците си подхвърлят горещия картоф, Тютюневият град изчезва. Виновни няма. Има разсеяни клошари, които си забравят фасовете, усърдни строители, които работят в събота, както и чиновници, готови да си затворят очите. 

Кадри от деня, в която е извършено събарянето на част от сградата. 

 

Събориха стена на изгорял Тютюнев склад при разчистване на съседен теренЕкипът ни научи, че фирмата, която разчиства терен за строеж, е "Тарамекс" на Таха Рахман

РИОСВ, РДНСК и Инспектората проверяват строеж в Тютюневия градГлавният архитект Ахрянов иска нова фасада от инвеститора