РИОСВ, Общинският инспекторат и РДНСК проверяват строеж на жилищен комплакс в Тютюневия град.  На мястото на съборен тютюнев склад на ул. "Г.М. Димитров" преди броени дни започнаха изкопни работи за 7-етажна сграда. Теренът бе собственост на йорданеца Таха Рахман, който е строителен предприемач. Преди няколко години останките от порутения склад бавно и методично изчезнаха, а теренът бе разчистен. След това избухна големият пожар в съседните складове и в продължение на година строителят не предприе никакви действия. От 22 юни 2016 година обаче  "ТАРАМЕКС" ЕООД има строително разрешение, подписано от покойния Главен архитект на Пловдив Румен Русев. Фирмата е собственост на Ахмад Фахми Абделрахман Абделдайем, но според запознати от строителния бранш той е свързан с Таха Рахман.

Началото на строително монтажните работи  е  две години по-късно - на 19 декември 2018.  Две седмици по-късно в район "Централен" постъпват първите жалби от пловдивчани, живеещи на ул. "Авксентий Велешки" и "Цанко Дюстабанов". Те съобщават , че в имота са влезли багери, които вадят огромни каменни блокове, вероятно основите на склада. "Околните къщи се тресат като при земетресение, а това се случва по 20 пъти на ден", пишат в жалбата си съседите. Те настояват за спешна експертна оценка на начина, по който се извършват изкопните дейности. Освен това те искат гаранции, че домовете им няма да пострадат. 

Жалбата до "Централен" е изпратена по компетентност на тогавашния зам.-кмет Димитър Кацарски и до Общинския инспекторат от кмета Георги Стаменов. От посредвалата кореспонденция става ясно, че служителите на Инспектората не са намерили никакви работници на строежа и тъй като имотът е частен в правомощията им не влиза контрол на строителството. 

Въпреки това строежът е спрян. Веднага след изборите обаче в карето влизат няколко багера и започват ударно да копаят. Следва нова серия жалби от съседите, които са разтревожени, че къщите им могат да се пропукат. Сигналите са изпратени до РИОСВ, общината и РДНСК. И трите инстанции вече са се задействали и са започнали пълна проверка. Освен от трусове, съседите се оплакват от замърсяване в района. Тревогите им са свързани и с паркирането, тъй като поради геоложията на терена, сградата разполага с паркинг само на едно ниво. 

В петък новият Главен архитект на общината Димитър Ахрянов се е срещнал с инвеститора и са коментирали проекта. Арх. Ахрянов е настоял фасадата на сградата да бъде преработена, тъй като не отговаря на новите изисквания за общата визия на архитектурния резерват, където голяма част от сградите са паметници на културата, а самият район е част от ансамблов паметник на културата. Инвеститорът е обещал да направи промени, така че сградата да се впише в квартала. Според строителното разрешение това ще е "Администинистративна сграда с магазини и гаражи". 

Строител на обекта е прославутата фирма "Солак 77" на Байрам Солак от Мулдава , който се води собственик на парка зад хотел "Санкт Петербург" , който живеещите в "Северен" се опитват да запазят от застрояване. Още докато течаха активните протести, хора от квартала твърдяха, че истинският собственик на бившия общински парцел е Таха Рахман, но предприемачът отрече. 

Гражданите, подали жалби до отговорните институции, заявиха, че ще изчакат техните отговори и ако те са неудоволетворителни , ще пристъпят към протестни действия.