Кокошарник, пълен и с гларуси, мъчи живеещите в центъра на Варна вече години наред, но оплакванията им остават "глас в пустиня".

Имотът, в който се отглеждат птиците, се намира на ул. "Княз Александър Батенберг" в Гръцката махала.

Освен кокошки, неговият собственик отглежда и гларуси, на които е подрязал крилете, за да не могат да отлетят, съобщи Радио Варна.

През последните дни социалните мрежи гръмнаха с новината, че птиците се отглеждат за месо. Оказа се, че не е точно така – птиците не са за ядене, но проблемът все така си остава, защото освен миризмата от пернатите, наоколо вони и от двора, който е пълен с вехтории.

Повечето от съседите коментират, че са правили подписки през годините, оплаквали са се, но нищо не са постигнали.

Според Наредбата за обществения ред на Община Варна, отглеждането на селскостопански животни и птици в морската столица е забранено и се санкционира с глобата от 50 до 500 лв. Забраната се отнася и за обитателите на къщи в града. От общината все още не са взели отношение по случая.

Варненци припомнят и за друг случай отпреди години, когато семейство от Варна използвали форума на сайта на РЗИ, за да се оплачат от курника на съседа и петлите му. Потърпевшите се обърнали към здравните власти с молба за помощ и информация как да се справят с проблема.

В жалбата си посочвали, че семейството живее в къща в кв. "Изгрев", където до оградата им техен съсед изградил курник.

Въпреки неколкократните молби да го премести, комшията отказвал и дори изхвърлял екскрементите на кокошките в друг съседен имот, който също бил до оградата на жалващото се семейство.

"Освен това, има два петела, които ни будят в 3, 4, 5 и 6 часа. Моля, помогнете ни!", написали в сигнала си хората. Дали общината тогава е предприела мерки? А сега какво ще стори? Ще видим!