След осем години в България ще имаме нужда от 39 000 учители, защото една голяма част от тях ще се пенсионират. Затова трябва да се вземат мерки, за да бъде осигурена образователната ни система с учители.

Това каза председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева при представянето на резултатите от европейския проект "Нов път за нови таланти в преподаването" /NEWTT/, пише "Монитор".

Към момента учителите в България са около 90 000.

Проектът включва изследване, направено от Университета в Дюсбург-Есен, което сравнява уменията и нагласите на учители от традиционни и алтернативни форми на подготовка. Целта му е да отвори пътя към класните стаи за успешни и мотивирани професионалисти от различни професионални сфери. 

В рамките на проекта е изследван гъвкав достъп до учителската професия през алтернативни обучителни програми, които позволяват на участниците едновременно да се обучават и да работят като учители в реална училищна среда. Програмите включват и подкрепа от ментори с дългогодишен опит в преподаването, обясни ръководителят на проекта Нели Колева.

Тя заяви, че над 4000 души от пет държави са кандидатствали за участие. Българските учители, преминали през двегодишните обучения, са около 100.

Резултатите показват, че след обучението учителите от България се чувстват най-добре подготвени за професията сред участниците от другите държави.

Преподавателите от България и от Австрия са показали по-добри знания по педагогика от традиционно обучените педагози. 

"МОН е партньор на този проект, защото ползата от него е изключително голяма за образователната ни система", каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Тя отбеляза, че по националната програма "Мотивирани учители" 100 специалисти в определени области ще може да се преквалифицират, за да преподават по физика, математика, астрономия, информационни технологии и по чужди езици, тъй като за тези учебни предмети има недостиг на учители.