Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да се опита да състави правителство на малцинството, съобщи Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на партията.

„Обсъдихме резултатите и като най-голяма сила решаваме, че трябва да изпълним своята отговорност. Съзнаваме, че това ще е кабинет на малцинството и това ще е най-големият компромис. Ще положим всички възможни усилия да се разберем по принципни политически въпроси с останалите партии в парламента“, заяви тя на пресконференцията на ГЕРБ, на която отсъстваше лидерът на партията Бойко Борисов. 

Бъчварова беше категорична, че ГЕРБ няма да отстъпи от своите основни политически възгледи за управлението на страната и ще работи за развитието й "в правилната посока". 

„Ако не се случи това, отговорността вече се разпределя между останалите представители в парламента и политически сили“, предупреди тя. 

Бъчварова съобщи, че ГЕРБ ще започне преговорите, когато излязат окончателните резултати на ЦИК.
ГЕРБ обявиха категорично, че ще спазят предизборните си ангажименти и няма да направят коалиция с ДПС и БСП. Томислав Дончев, който е член на Изпълнителната комисия, обясни, че аритметиката няма да е водеща при сформирането на правителство. 

„Ще ползваме теория на множеството – чии цели и принципи биха могли да се припокрият с нашите. Това ще е водещо“, каза още той.

Дончев обяви, че преговорите ще се водят публично и прозрачно в централата на ГЕРБ. Той посъветва партиите, които ще участват в разговорите, да си изяснят преди срещата с ГЕРБ, какво искат и какво не искат. „Имаме детайлна програма и това е платформата, от която тръгваме“, каза още Дончев и посъветва формациите да се запознаят с нея.

ГЕРБ обяви, че намира за безпринципно по време на преговорите да се дават предварителни заявки кое политическо лице може да стане или не министър. Томислав Дончев обясни и че партията ще изхожда от принципа, че големият в преговорите трябва да прави по-малки компромиси, защото зад него стоят повече хора. 

Няма да бягаме от отговорността за съставяне на кабинет и не бихме участвали в управление на всяка цена, каза още той.

Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да състави силно правителство, което да реализира националните приоритети за бъдещето на България, защото страната се нуждае от стабилно правителство и институции.
 
„Ние трябва да изпълним ангажимента си към избирателите и да не ги предадем, ще водим разговори“, настоя той. 

По думите му, ако някоя от останалите политически сили милее за страната и е национално отговорна, ще подкрепи секторни политики на ГЕРБ. 

В същото време другият зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов предупреди, че ако някой се опитва да им извива ръцете, ще има нови избори около Коледа. 

„Ако на партия ГЕРБ й извиват ръцете, обмисляме вариант нови избори на Коледа. Не искаме да правим компромиси, за които не сме овластени от избирателите ни”, отсече той.

Бъчварова разясни, че първоначално идеята е била разговорите за подкрепа на кабинета да започнат с Реформаторите, но в тази ситуация е избран принципът по големина на групите и обединението ще трябва да изчака своя ред. 

"Тяхното поведение и условията, които поставят, са напълно неприемливи, защото си позволиха да обуславят нашето политическо решение кой да бъде премиер. Това не е приемливо от партия с резултат четири пъти по-малък от нашия", коментира тя, съобщи Днес бг.

"Не можем да се съгласим по никакъв начин с това условие. Очакваме да преосмислят позицията си и когато дойде техният ред, ще чуем предложението им", декларира Бъчварова. 

За ГЕРБ не стои възможността някой друг освен лидера на партията да стане премиер, отсече и Цветанов, който беше категоричен, че Борисов е желан за министър-председател и от Брюксел. 

ГЕРБ няма да преговаря за постове и личности, а за политики и заради това ще води разговори и с ДПС, и с БСП, настоя Бъчварова. 

По думите й партията на Боросив ще се опита да получи подкрепата на 120 депутати, а „всичко под 110 би било рисково“.

Според нея партията вече има готова рамка за преговорите с основните политически сили и е формулирала основните си приоритети. 

Единствената причина да не ги обявяваме, е да не звучат те като условия, каза Бъчварова.

TrafficNews.bg