Програмата за санирането получи подкрепата на Народното събрание в размер на 1 млрд. лева. Това каза Лиляна Павлова в извънреден брифинг на ГЕРБ. Основна финансираща институция е банката за развитие, която сключва договор с общините за всяка една сграда по отделно.

"Достигната е сумата от 1 млрд. лева и е достигнат максималния размер, за който към момента имаме мандат. Заради това уведомих всички участници, че сме ги достигнали. Предвид, че правителството е в оставка, ние ще увеличим програмата с още 1 млрд. за 2017 г.", заяви Павлова, цитирана от 24 часа. "За да се случи това ние трябва да получим мандат. Дотогава ние временно трябва да преустановим сключването на нови договори за включване в програмата, тъй като няма ресурси за нови договори засега", допълни тя.

"Това, което днес ни притесни в изявленията на БСП бяха намеренията да променят програмата". Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител от ПГ на ГЕРБ Делян Добрев във връзка с изказвания на „БСП лява България“ за Националната програма за енергийна ефективност.

„Те ще променят тези правила и се готвят да централизират програмата, така че тя да не работи“, посочи той. "Днес изведнъж разбираме, че БСП харесва много тази програма и няма да я спират“, коментира Делян Добрев и уточни, че БСП ще провалят програмата, защото няма да спазват правилата, които са спазвани до момента.

„Ако това се случи тази програма грубо казано ще се забатачи, ще спре да работи, ще загубим програмата и всички успехи от нея“, заяви народният представител. Според него БСП никога не е била конструктивна опозиция. „Програмата накара общините да се съревновават, така и етажната собственост да се съревновава, за да получи финансиране“, посочи Делян Добрев и допълни, че програмата за саниране на жилищни сгради ще намали сметките за отопление на хората.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg