Българи в чужбина продължават да даряват за гладуващите роми от Столипиново. Само за изминалата седмица от Германия са преведени над 1000 евро, a финансови преводи са направени и от Белгия и Дания. Нашенците зад граница, които са родени в етническия квартал и имат близки, които все още живеят там, са започнали кампания за събиране на помощи.

„Хората в Столипиново гладуват”, с тези думи се обърна към редакцията на TrafficNews един от дарителите зад граница.

Това е продължение на вече започнатата кампания в махалата за подпомагане на най-бедните роми в Столипиново.

Както TrafficNews съобщи, в една от малцинствените групи във Фейсбук – „Жителите на Столипиново” от седмици тече кампания за събиране на средства за най–бедните. Още тогава ви разказахме, как хора от махалата се обърнаха към нас, за да разкажат, че няма какво да ядат, тъй като заради мерките не могат да работят. 

Жители на Столипиново: Хората гладуват, нямат хляб заради меркитеВ махалата започна кампания за събиране на средства, пари заваляха от Германия

Загрижени за близките си, живеещите и работещи роми в Германия са се обединили около благотворителната кауза. Последните два дни те са предоставили за инициативата 1000 евро, които са изпратени до организатора на кампанията от Столипиново. Самият той почти всеки ден публикува изпратените суми в социалните мрежи. Освен парите, доброволци споделят и за какво се харчат те.

Основните дарове са храна и провизии от първа необходимост. Те се съхраняват в безвъзмездно предоставен гараж, с след това доброволци от махалата ги сортират в пакети и същите се разнасят сред хората.

И към този момент кампанията по раздаване на храна и продукти продължава. Преди дни, бус с пакети влезе в махалата, а десетки се възползваха от безплатните хляб, брашно, олио, лютеници и почистващи препарати. В страницата във Фейсбук дори бяха публикувани снимки и видео от раздаването на храната.  По време на благотворителната акция бяха мобилизирани допълнителни полицейски сили, за да следят за струпване на хора.