Европейската агенция по лекарствата на ЕС е започнала преговори с Русия за ваксината срещу COVID-19 "Спутник". Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, който посрещна у нас пратката от още 14 040 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" и "Байонтек".

През февруари очакваме 83 хил. дози, а през март - 104 хил. Очакванията ни са след средата на март да имаме значително повече количество, което ще ускори със сигурност процеса на ваксинация”, добави той. Новите дози от ваксината на "Модерна" ще пристигнат към края на седмицата. Те ще бъдат 3600 дози.

Той обясни, че до края на седмицата се очаква решението на Европейската агенция и през февруари ще имаме доставки и от Оксфордската ваксина. Аденовирусната ваксина на "Джонсън и Джонсън" също предстои да бъде одобрена.

"Когато някой от нас коментира брой ваксинирани лица, винаги поставяме условия колко компании се включват. От 2 компании се очакват 2,5 млн. дози, което означава, че толкова могат да бъдат ваксинирани до края на годината. Ако дойдат по-рано, могат да бъдат ваксинирани до средата на годината", каза още Кирилов.

Той успокои, че на този етап няма данни ваксините да не действат на новите щамове.