Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел бе преизбрана за председател на Международното Европейско движение късно вечерта на 19 ноември 2020 г., съобщи пресцентърът на ПП ГЕРБ. Тя бе избрана с абсолютно мнозинство от членовете на организацията.

Международното европейско движение е най-голямата мрежа от проевропейски организации, в която влизат неправителствени организации, профсъюзи, бизнес организации, политически партии, местна власт от 34 европейски държави.

Организацията е създадена преди повече от 70 години, като Ева Майдел е първият неин председател жена, както и първият от Източна Европа.

"С общи усилия на обществото, медиците и учените ще преодолеем пандемията, с амбициозни бюджети и инвестиции в устойчивост ще възстановим икономиката. Най-голямото предизвикателство ще бъде да опазим европейските ценности и солидарност. Това ще бъде основната ми мисия през новия мандат като председател на Международното Европейско движение”, заяви Ева Майдел.

Тя благодари за доверието от всичките 61 национални организации, бизнес и граждански асоциации, политически семейства и други представители на европейските граждани, подкрепили кандидатурата й.

"През изминалите три години успяхме да върнем Европейското движение в центъра на разговорите за бъдещето на ЕС, за Зелената сделка и работните места, за миграцията и отношенията със САЩ, Китай.

Нашата мрежа е мястото, където отделни граждани, бизнеси, граждански организации могат да бъдат част и да влияят на дискусиите по големите теми на европейския дневен ред. Структури като Европейското движение подпомагат европейската интеграция и затвърждават чувството за общи цели, ценности и интереси между обществата от отделните държави в Европа", допълни Ева Майдел.