Баничарницата в началото на подлеза на Тримонциум беше ефективно запечатана от служители на НАП - Пловдив. Сред новите обекти, чиято съдба ще бъде същата, са два обекта за тестени изделия и един ресторант в града. Всички те попаднаха в "черната" листа на търговски обекти подлежат на мярката „Запечатване на обект“ заради данъчни нарушения.

Фирмата "Марк Дешарк" ЕООД, която държи обекта за закуски в централния подлез, вече изтърпява наказанието. След като обектът бе включен в списъка на НАП за неизрядни данъкоплатци, на витрината на баничарницата бе залепено известие за тези обстоятелства, а няколко дни по-късно обектът бе запечатан.

Четете всичко за процедурата по запечатване ТУК!

Към момента витрините на баничарницата са изпразнени, а вратите са облепени с лентите на данъчните, които оказват приложената наказателна мярка. Обектът е запечатан на 3 март и ще остане затворен до 10 март - или за период от една седмица. 

В списъците на НАП попада и търговецът "Файн Дейнинг" ООД, който стопанисва ресторанта "Киноа" в центъра на Пловдив на ул. "Цар Калоян" 8. На заведението е направено предписание за грешки при обработка на дневните отчети.

Сред новите обекти, които ще бъдат запечатани от служителите на НАП, са още две баничарници - едната на бул. "Васил Априлов" 32, собственост на "Фанес- Асан Ибрямов" ЕТ, втората в подлеза на аптека "Марица", стопанисвана от "Марк дешарк" ЕООД.

Принудителната административна мярка "Запечатване на обект" се прилага за срок до 30 дни, независимо от предвидените глоби или имуществени санкции, и засяга лица, които най-често са направили нарушения с отчитането пред НАП или са нарушили законовите разпоредби, касаещи касовите бележки и апарати.

Още по-драстично - тя подлежи на предварително изпълнение при условията на Административнопроцесуалния кодекс, тоест изпълнението на административния акт е предварително, преди неговото влизане в сила или преди настъпването на неговата необжалваемост. Мярката може да бъде обжалвана пред административния съд, глобата може да бъде заплатена, но това не влияе на изпълнението. Тя просто ще отпадне, ако съдът се произнесе в тази насока.

Чети още: Данъчни запечатват култово заведение и секс шоп в Пловдив, още 5 обекта са “под ножа“