Няма проблем с количествата горива в България. Не се наблюдава и намаляване на налягането по трасетата на „Газпром“. Това заяви на брифинг енергийният министър Александър Николов.

"Трябва да се спрат спекулациите относно енергийната ни система. По никакъв начин Булгаргаз не е в нарушение на договорните си отношения. БЕХ и правителството са предприели превантивни мерки, за да се гарантират доставки", коментира още той.

„Сделка за газ на двойно по-ниска цена няма". Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов относно твърдението на ГЕРБ, че ден след започване на войната в Украйна, през нощта, на газовата борса е сключена сделка за повече от 4000 мегаватчаса на половин цена.

Още от средата на февруари добивът от хранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен, когато е възможно. Допълнителни мерки са разписани в заповед от министъра на енергетиката, уточни Николов.

Количествата, с които "Булгаргаз" разполага, са разпределени така, че да обезпечат текущо в максимален технически добив на газ за март и април, което означава, че е удължен с още един месец добивният сезон. В случай на преустановяване доставките от "Газпром" това ще позволи поне систематичните дружества и задължителните доставки да се изпълняват, каза енергийният министър.

"Булгаргаз" е отправил искане към големи търговци на втечнен газ, опериращи в региона, за предоставяне на оферта за доставка на количества през март, в случай на преустановяване на доставките от "Газпром". Към момента получените предложеия ценово не отговарят на изискванията на "Булгаргаз", така че да няма допълнително увеличаване на цената на потребителите у нас. Заради това са приети най-ниските предложения от съществуващи други партньори.

"Булгаргаз" ще продължи да търси алтернативни доставчици при влошаване на геостратегическата обстановка.

"Продажба – няма . Има покупка. И то от Булгартранс", увери енергийният министър.