1000 квадратни метра ново галерийно пространство ще отвори врати в Пловдив през лятото, след като днес бе даден старт на ремонта на „Детмаг”.

Още в началото на миналата година стартирахме работата по проекта. Заделихме и пари, но виждате колко бавно се случват нещата – почти година измина в процедури, в избор на изпълнител и в обжалвания, каза кметът Иван Тотев. Той допълни, че очаква гражданите да се включат с предложения как да се казва новата галерия.

Тя ще бъде разположена на двата етажа и на подземното ниво на бившия детски магазин. Ще бъде оборудвана с модерна климатична инсталация, която ще поддържа влажността в помещенията такава, че да позволява да бъдат експонирани ценни произведения на изкуството, допълни и кметът на „Централен” Георги Стаменов. Именно районната администрация стартира процедурата по превръщането на Детмаг в галерия.

Продължава работата и по проекта за галерийно пространство в бившия клуб „Калигула”. Очаква се до сряда да бъде изготвен докладът за помещението. Така предвидените за култура зони ще се увеличат с още една.

На 7 март ще се съберем  заедно с всички, които създават култура в Пловдив, за да обсъдим бъдещето на новите артистични пространства, включително и галерията на ул. „Гладстон”. Как да се използват и да имат многопластов културен живот, как да се менажират най-удачно.  Как да се формира културният календар на града и как той да отговаря за възможностите на тези пространства. Радвам се, че до лятото ще видим много от проектите, свързани с 2019 г. завършени – галериите на ул. „Гладстон”, в „Детмаг”, площадното пространство на „Централен”. На 26 септември ще бъде и откриването на Епископската базилика, обяви Иван Тотев.