Новорегистрираните безработни в цялата страна са повече от постъпилите на работа чрез бюрата по труда, според данните на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта от специалното наблюдение на пазара на труда заради Covid-19. Тази тенденция се наблюдава за втора поредна седмица. Съотношението между новите регистрирани безработни лица и започналите работа е съответно 5100 и малко над 4000 души.

Наблюдението се извършва всяка седмица от 3 февруари насам. Данните сочат, че за периода от старта на наблюдението до 2 август включително новорегистрираните безработни са общо малко над 234 000 души, а постъпилите на работа от регистрираните в бюрата по труда – 137 000 души, информира БНР.

От средата на май до 20 юли регистрираните в бюрата по труда бяха по-малко от устроените на работа. Втора поредна седмица обаче тенденцията е обратната.

Синдикални експерти прогнозират, че наесен предстои нов бум в безработицата и една от основните причини ще бъде краят на сезонната заетост в туризма и селското стопанство.

До момента пик в безработицата бе отчетен между 6 и 12 април. Тогава новорегистрираните безработни бяха над 31 000, а постъпилите на работа едва 2985 души.