Ваксините срещу COVID са вариант на съществуващи, по тях се работи отдавна. Това каза д-р Радосвета Кирилова, секретар на Националния ваксинационен щаб и здравен експерт от МЗ в Сутрешния блок на Нова тв.

Повече от 20 г. работя с ваксини и е пределно ясно какъв дълъг път изминава една ваксина. Всяка ваксина, колкото и дълго да е разработвана, при влизането й в сила, това не спира мониторинга и наблюдението над нея. Важно е, като започне да бъде прилагана ваксината на "Пфайзер", да се събират периодично всички данни за нея. Вниманието сега ще бъде насочено към Великобритания, която първа ще я въведе. Това е една съвсем убита частица, която категорично не може да предизвика никакво заразяване и заболяване, обясни д-р Кирилова.

Трябва да вярваме повече на науката. Ваксината не може да бъде калпава. Може да не предизвика ефекта, за който е създадена, или да предизвика странични ефекти. Това е нещо, което няма как да се знае дори за ваксините, които се използват от 50 и повече години, обясни експертът.

И сподели, че ще се ваксинира, но все още не може да каже с коя ваксина. На този етап информацията, която ние имаме, е оскъдна. Към момента нямаме нито една кратка характеристика за продуктите, за които сме сключили договор. Имайки кратките характеристики, ще знаем коя ваксина за коя група е подходяща. Така са направени доставките, че през месец-два ще има различни ваксини, обясни тя.

Според нея всеки трябва да реши лично дали иска да се ваксинира, или не. Дори за здравните работници не трябвало да е задължителна. Даде пример обаче, че от 2002 г. има наредба, която задължава работодателя да предпази персонала си от заболявания.