Решава да посети България случайно, а във Велико Търново се озовава по неволя, след като документите и парите му са обрани. Името му е Едмънд Бек - милионер от Тексас, който решава да вземе най-доброто от една лоша ситуация и така, без да подозира, се влюбва в старата ни Възрожденска архитектура и решава да я възстанови.

Едмънд идва в страната ни през 2005 г. Съвсем случайно се запознава с български студенти, които му подаряват гид за родината ни. Всичко се случило по време на един самолетен полет, когато Едмънд пътувал заедно със съпругата си до Чехия - нейната родина. Двамата често прекарвали летата си там, но този път било различно.

Американците решили все пак да дойдат в България. Отсядат в хотел "Шератон" и по всичко изглежда, че ще прекарат една прекрасна почивка. Тогава Едмънд е обран. Взети са документите и парите му, а това означава, че плановете малко ще се променят. Въпреки лошата ситуация, двамата решават да се възползват от възможността и да обиколят различни краища на страната ни, докато чакат документите на Едмънд. Потеглят към Варна, а по пътя спират във Велико Търново. Така Едмънд се запознава с новата си любов.

Американецът е 82-годишен милионер. Решава да инвестира част от своето богатство и да купи някоя от красивите Възрожденски сгради. Купил хан "Хаджи Николи" - един от шедьоврите на майстор Кольо Фичето. Реставрацията му отнема близо пет години, а вложената сума се равнява на почти 3 милиона долара.

Вътре в сградата има музей, галерия и ресторант. Тогава Едмънд не знае какво си е купил. Не знае кой е Кольо Фичето. Всичко му станало ясно едва след като видял ликът на майстора, изобразен върху банкнота от 2000 лв. И въпреки това купил сградата. Въпросът е защо?

Защо един възрастен мъж, от една толкова далечна не само географски, но и културно страна решава да дойде на десетки хиляди километри и да вложи една огромна сума пари във възстановяването на чужда архитектура, чужди паметници? Вероятно отговорът е любов. Любов от пръв поглед. А любовта не се изоставя, нали?

Едмънд идва всяка година във Велико Търново. Винаги през август. Вече знае кой е Кольо Фичето. Знае и историята на старата столица. И държи любовта си към града жива.

Едмънд не спира само с покупката на хана. Плановете му сега са да реставрира две неугледни къщи, намиращи се в съседство. Всичко ще се случи по снимков материал. Сега американецът има нова възможност пред себе си и не се колебае дори за миг.

Преди дни получава шанса да се сдобие с друга емблематична сграда, излязла от ръцете на Кольо Фичето - Стамболовият хан. Решението на Едмънд да го купи не е съвсем спонтанно, тъй като през годините придобивката е била многократно коментирана, разказва пред "24 часа" Любо Марков - прокурсистът на фирмата на Бек.

Намеренията на американския милионер са да възстанови и тази сграда и то в автентичния и вид. Ще използват стари снимки и устройствени планове. Предвижда се под фана да се направи подземен паркинг, да се възстанови вътрешната градина.

В момента от Стамболовия хан са останали само руини. Построен е през далечната 1842 г. Бил е собственост на чичото и бащата на Стефан Стамболов. Работил до 1945 г., но след това е бил одържавен. През 80-те години сградата е опожарена, а през 90-те петте му дюкяна са реституирани. 18 наследници стават съсобственици на Стамболовия хан заедно с държавата. През 2014 г. става собственост на общината.

С две думи - една сграда и куп собственици, които спират възстановяването на красивата постройка. С големи усилия Едмънд успява да купи всички дялове на 18-те съсобственици. Общинският съвет му продава земята, върху която се намират останките на някога красивия хан. Работата предстои.

Едмънд инвестира сериозно в старите сгради във Велико Търново. Око е хвърлил и на хотел "Царъ Борисъ", който също има нужда от реновиране. Това ще е най-мащабният ремонт и съответно най-големият разход за американеца, тъй като сградата е с голяма площ. Целта е хотелът да се реновира, но да се запази старият виенски стил отпреди 150 г.

Едмънд притежава вече 9 емблематични сгради в старата част на Велико Търново. Инвестира сериозно, защото е свързан емоционално с града. Заради усилията си да запази архитектурното и историческо наследство, американецът получава и наградата "Велико Търново". След ремонта емблематичния хан "Хаджи Николи" получава и наградата "Сграда на годината".

82-годишният Едмънд показва добрия пример. Показва, че нещата могат да се случат, стига човек да иска. Едмънд не е нито институция, нито фондация. Със собствени средства чужденецът възстановява нашите паметници. Защото любовта трябва да се поддържа жива.

Американски милионер купи Стамболовия хан на Колю ФичетоЕдмънд Бек вече реставрира хана "Хаджи Никола" в старата столица