Американски милионер купи Стамболовия хан на Колю Фичето

Едмънд Бек вече реставрира хана "Хаджи Никола" в старата столица

Велико Търново 03.05.2019 08:45 5154 0
Американски милионер купи Стамболовия хан на Колю Фичето

88-годишният американски мултимилионер Eдмънд Бек купи втора емблематична сграда във Велико Търново, дело на знаменития майстор Колю Фичето.

След като купи и реставрира изключително красивия хан "Хаджи Николи" на Самоводската чаршия в старата столица, заможният тексасец и неговият български бизнеспартньор Любо Марков са закупили и руините на Стамболовия хан, пише в. "Борба".

Миналата година Великотърновският общински съвет разреши на един от водещите предприемачи в града Хилендар Тодоров да изкупи общинската земя, върху която се намират останките на хана срещу 230 хил. лв. Преди това пък Тодоров изкупи собствеността на сградата от многобройните наследници, пръснати по целия свят.

Стамболовият хан е построен през 1842 г. от Колю Фичето и е бил собственост на чичото и бащата на Стефан Стамболов. Сградата е била действаща до 1945 година. След национализацията е затворена, а през 1980 година е изгоряла при пожар.

След 1989 г. се оказва, че ханът има 18 наследници, които така и не успяват да се разберат за неговото бъдеще и той е оставен да пустее в руини.

От него са запазени основите, но фасадата трябва да бъде възстановена като част от архитектурния ансамбъл в старата част на Велико Търново.

"Ще възстановим хана в автентичен вид, има запазени фотоси и планове. Проектирането е възложено на арх. Драгомир Йосифов и неговия екип, които са водещи в сферата на културното ни наследство. Компромис с визията и предназначението на сградата няма да се правят, а както хан "Хаджи Николи", така и Стамболовият хан трябва да са гордости за града", коментира Любо Марков.

Едмънд Бек е бивш военен,  предприемач в сферата на недвижимите имоти, притежател на архитектурни шедьоври, филантроп, колекционер. През последните 13 години тексасецът се изяви като един от най-сериозните инвеститори във Велико Търново.

Мултимилионерът купува старинни сгради във Велико Търново и ги спасява от разруха и забрава като ги реставрира и им вдъхва нов живот. Той вече е вложил над $ 4 млн. в емблематични постройки в старинната част на болярския град. До една 9-те сгради, в които тексасецът е инвестирал солидни капитали, са паметници на културата.

Той възкреси в пълния му блясък архитектурния шедьовър на Колю Фичето – хан “Хаджи Николи” на прочутата улица на занаятите във Велико Търново. В момента каменната сграда е красив комплекс с музей, картинна галерия, винен дюкян, ретро фото и ресторант.

Благотворителят възроди и две старинни къщи с дюкяни на Самоводската чаршия. Преди осем години той взе и руините на стара сграда на ул. “Стефан Стамболов”, недалече от паметника “Велчова завера”, като сега там е новият му хотел “Arte”. Класическа атмосфера му придават изящният 100-годишен бял роял и картини на живописеца Милко Божков.

Предстои пълното обновление на някогашният хотел “Царъ Борисъ”, който се намира на ул. “Опълченска”, построен през 1894 г. по проект на арх. Стоян Герганов . През 1980 г. сградата е обявена за паметник на културата, а малко след Освобождението журналист от “Нешънъл Джиографик” го нарича “Българският Уолдорф – Астория”.

Американецът притежава и други три къщи за гости, които са реновирани. В плановете на тексасеца влиза и обновлението на култовия “Йонов хан”, който е на северния изход на Велико Търново в посока Русе.Инвестицията ще е около 2 млн. лв. Тази година ще стартира и реставрацията на две сгради, които са в съседство с хан “Хаджи Николи”, а целта е с възстановяването им да се оформи цял архитектурен ансамбъл.

Американецът е носител на наградата “Велико Търново” и Старопрестолна грамота за принос в спасяването на културното наследство на България. 

Акценти

Изпрати новина