Само за ден Агенция по заетостта е отчела над 300 заявления на работодатели за възползване от мяркаха 60/40 за заплащане от страна на държавата на част от възнаграждението на работниците им. Това се случва само ден, след като бе обявено, че схемата вече ще бъде с включени осигуровки, т.е. държавата ще заплаща действително 60% от разходите за заплата на служителите от засегнатите сектори. 

643 заявления от такива фирми вече са постъпили в Агенцията по заетостта за да поискат компенсация и осигуряване на доход на 7231 свои служители. 

Кандидатствалите за 60/40 са предимно микро и малки предприятия в секторите „Ресторантьорство“, „Хотелиерство“, „Преработваща промишленост“ и др. Сред тях има ресторанти, питейни заведения и такива за бързо хранене, както и цехове за изработка на мебели.

Припомняме, че вече не само т.н. "забранени браншове" и такива определени в заповедта, а могат да се възползват и всички компании със спад на доходите от 20%. 

 

Фирми от всички сектори могат да се възползват от схемата 60/40Условието е да имат спад на приходите с 25%

Ново 20! Държавата поема осигуровките в схемата 60/40Бяха приети и промените в размера на глобите, свързани с нарушаване на кризисните мерки