Стресът е най-големият бич за имунната система. Затова сега е времето да си починем и да се заредим. За да засилим имунитета си и да се предпазим от COVID-19, е добре да наблегнем на повече плодове и зеленчуци, които в момента са в изобилие. Препоръчително е също да се хапват максимално рибни продукти. Алкохолът в големи количества, мазнините и обработената захар пък са нещата, които могат да навредят на имунната ни система. Това обясни в предаването „Събуди се” по Нова тв имунологът в Александровска болница доц. д-р Снежина Михайлова

Тя е категорична също, че се изгражда имунитет към коронавируса.

„Това,че боледуват повече млади, е чисто епидемиологичен феномен. С отварянето на мерките те започнаха повече да пътуват и да се срещат помежду си. Също така вече се тестват повече възрастови групи”, обясни специалистът. Според нея повече заразени млади хора, които изкарват заболяването леко и дори безсимптомно, е добра новина, тъй като води до по-бързо изграждане на колективен имунитет.

„Предвид предстоящия есенно-зимен сезон, бих посъветвала хората да се ваксинират срещу сезонния грип. Особено възрастните хора, тези с хронични заболявания, малки деца и медицински персонал. Но не мога още да кажа какво би било взаимодействието при среща с няколко вируса едновременно. При всички положения обаче една превантивна мярка с поставяне на вакисна, е добра”, посочи доц. Михайлова.