Силно препоръчително е носенето на маски на места, в които има струпване на хора. Проветряване и лична хигиена са достатъчно ефективни мерки за летния период. Това заяви на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Припомняме, че ръстът на случаи на новия вариант на Омикрон наложи медицинският съвет да приеме новия национален план, в който са разписани възможните мерки. Те може да заработят още от понеделник.

При 5-6 области, които са влезли в първия етап, в това число и Пловдив, мерките са съвсем елементарни и леки - носене на маски задължително само на определени места - лечебни заведения, социални домове, места, на които се събират повече хора, където има болни хора, дошли да търсят помощ или диагностика.

Област Пловдив влезе в жълтата COVID зона14-дневната заболеваемост надмина 100 на 100 000

"Ако се приеме планът, съм в състояние до края на седмицата да направя предложение, то да се направи като заповед на министъра на здравеопазването и да го изпратим до всички институции. На този етап маските в градския транспорт и магазините са препоръчителни за най-засегнатите области", заяви Кунчев.

Ръстът на заразени и боледуващи расте, но броя на хора, които имат нужда от болнична помощ, е малък, допълни доц. Кунчев.

Работи се по възможността личните лекари да могат да издават направления за антигенни тестове.

„Личният лекар трябва да може да прави бърза, точна и надеждна диагностика. Всяко пренасочване на пациент от специалист на специалист, от ДКЦ на ДКЦ е излишно разкарване по кабинети и създаване на още контакти“, коментира доцентът.

Здравната каса ще плаща бърз тест за COVIDВ момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване само от лекар специалист

Експертите казват, че бързо ще стигнем до пик на заразата и бавно ще слизаме от него. Някакви допълнителни мерки на този етап няма. Картата на ковид, която здравното министерство използва, за да реши дали да затяга мерките, показва, че до пет дни още два региона ще влязат в Етап 1 на заразата. В този етап започват мерките, образователните институции например трябва да тестват веднъж седмично педагогическия и непедагогически в персонал, всякакви посещения в музеи и други институции, екскурзии и зелени училища се отменят.

За хора над 60 години е препоръчително да се направи втори бустер, коментира Кунчев. Той обаче наблегна на това, че е нужно да се прави преценка необходимо ли е на база личния здравен статус на пациента.