Цялостна съвместна проверка по случая с лечението на малката Мими, която тази сутрин издъхна в детската онкохематология в Университетската болница "Царица Йоанна" в София, започва Изпълнителна агенция "Медицински надзор" към Министерството на здравеопазването. Агенцията е сезирана от НЗОК, която днес разпространи официално съобщение до медиите, озаглавено "Спекулациите със съдбите на болни деца се превръщат в лоша практика".

За съдбата на малкото момиченце, родено със Синдром на Даун, а по-късно заболяло от левкемия, писахме много - с една-единствена цел - да помогнем. Тревожехме се заедно с нейните родители, радвахме се на събраните средства... 

Междувременно стана ясно, че родителите й са получили фактура за близо 14 000 лева заради два медикамента - "Винкристин" и "Онкаспар", които са използвани за лечението на дъщеричката им, но не са в списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба №10. Майката на Мими е подала документи още в края на април лекарствата да бъдат поети от касата, но до снощи решение по казуса нямаше.

А Мими си отиде... Днес родителите на момиченцето съобщиха във Facebook, че опелото на дъщеричката им ще бъде на 24 юни в столичната църква "Света Параскева" от 11.30 часа. Майката на детето отправи молба към всички, които искат да се простят с Мими, да бъдат с цветни дрехи, защото Мими е била шарено цветче.

Мими... Пламъкът угасна! Почивай в мир, мило дете!7-годишното момиченце със Синдром на Даун, което имаше и левкемия, не успя да се пребори

Ето и становището на Здравната каса, което публикуваме без редакторска намеса: 

"Изнасянето на невярна информация води до публичното заклеймяване на една институция, която професионално и стриктно изпълнява законовите си ангажименти към здравноосигурените лица, не е в полза на пациентите. Удовлетворяването на нечии лични амбиции на лица, пряко свързани със схеми за източване на публични средства от бившия Център „Фонд за лечение на деца“ нямат нищо общо с грижата за живота и здравето на болните. НЗОК поднася своите искрени съболезнования на семейството на починалото дете и отправя апел да се прекрати злоупотребата с мъката на близките.

 Заявлението от майката на починалото детенце за заплащането на два лекарствени продукта, неразрешени за употреба на територията на България, необходими за лечението на детето й, е подадено на 25. април т.г. в НЗОК. Към заявлението липсва задължителна медицинска документация от страна на Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". НЗОК е изискала липсващите документи.

До 30 май, когато Специализираната комисия разглежда случая за втори път, не е постъпила изисканата медицинска документация от лечебното заведение. Комисията констатира, че все още от ИСУЛ няма предоставен протокол от лекарско-контролна комисия на лечебното заведение. Въпреки това, поради кратките нормативни срокове, Комисията предлага на управителя на НЗОК наличната медицинска документация, макар и непълна, да бъде изпратена за становище на двама външни експерти - задължително изискване на Наредба № 2.

Писмата към консултантите са изпратени на 31 май т.г. по куриер и на електронна поща. Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ" е представила последния изискуем медицински документ на 6 юни, като отново не е предоставила информация за цените на двата неразрешени за употреба на територията на България медикамента.

На същия ден – 6 юни е проведена среща за уточняване на начина на процедиране по подадените заявления за заплащането на двата продукта между Специализираната комисия за разглеждане на заявленията в НЗОК и проф. Добрин Константинов от ИСУЛ, и доц. д-р Валерия Калева от УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Постигнати са договорености по всички неясни въпроси по процедурата за отпускане на лекарствените средства, като това е отразено в писмен документ.

На 13 юни са получени задължителните по процедурата становища от външни консултанти, но към момента лечебното заведение все още не е представило на НЗОК документ за цените на двата продукта. Документът е постъпил в институцията на 18 юни, след като е специално изискан от НЗОК.

Управителят на НЗОК още същият ден - 18 юни, е издал заповед за одобряване на заплащането на цялата сума в размер на 23 377,40 лв., по цени, официално заявени от Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Междувременно от майката на болното дете са поискани около 14 000 лв. от страна на лечебното заведение за заплащане на извършеното вече лечение. Видно от посочените суми, налице е неяснота за несъвпадението в цените, поради което, към настоящия момент, НЗОК е сезирала Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ към Министерството на здравеопазването за цялостна съвместна проверка по случая.

Гореописаната процедура по никакъв начин не е възпрепятствала провеждането на лечението на детето и то е приложено в определените от лечебното заведение срокове и терапевтична схема.

Обръщаме се към родителите, които кандидатстват за лечение в НЗОК, при възникнали проблеми, неясноти и всякакви въпроси, да се обръщат към Националната здравноосигурителна каса. Телефоните за връзка с комисиите са : 02/9659 116 и 02/9656 193".