До края на февруари България очаква 261 997 дози от ваксината на AstraZeneca. Медикемънтът трябва да получи европейско разрешение до края на тази седмица.

На 7 февруари България очаква първа доставка от нея, която ще е 48 315 дози, на 14 февруари - 74 556 дози, а в края на февруари - 139 126 дози или общо 261 997 дози, които ще бъдат ваксинирани 130 000 български граждани. Това съобщиха от Министерство на здравеопазваенто.

По-рано днес пред Нова телевизия здравният миинстър проф. Костадин Ангелов заяви, че когато дойде Оксфордската ваксина, ще може да се премине към трета фаза на ваксинация и да се продължи нататък.

По думите му първата фаза, в която са работещите в здравната сфера, е към края си, а втората фаза започва през тази седмица с имунизацията в домовете за възрастни и учителите. В сряда започна поставянето на ваксини в първите домове за възрастни, а до края на седмицата ще започне и ваксинация сред учителите, като по думите на Ангелов първи ще са учителите в Бургас.

До края на годината могат да бъдат ваксинирани всички български граждани, които желаят това, а същевременно ще имаме такова количество ваксини, че да постигнем 60-70% имунизационен обхват, т.е. при желание могат да бъдат обхванати 4.5 млн. български граждани.

„По отношение на ваксините има няколко неща, които трябва да бъдат казани. Всяка ваксина, която дойде в България, веднага се поставя на желаещите български граждани, които са в съответната фаза. Колкото ваксини дойдат, толкова се поставят. Няма смисъл да се правят сравненията с други държави”, каза министърът на здравеопазването.

По думите му договорените ваксини за нас не са между България, като договаряща се страна, а между Европейската комисия  и фирмите, които произвеждат  ваксините.

„Българското правителство внесе в НС и то взе решение, с което упълномощава ЕК да преговаря от името на страната. Ние подходихме  много консервативно. От всяка една ваксина, която е поставена, се запазва втората доза за всеки гражданин. Ако не го бяхме направили,  сега щяхме да водим разговор защо има  17 000 българи, за които няма втора доза”, заяви Ангелов.

Ангелов: До края на годината можем да ваксинираме 4.5 млн. душиЗдравният министър ще покани Ицо Хазарта на среща