До края на годината могат да бъдат ваксинирани всички българи, които желаят. Става въпрос за около 4.5 млн. души или 70% от населението. В това увери здравният министър проф. Костадин Ангелов. Според него за този период от време със сигурност ще бъдат осигурени достатъчно бройки ваксини.

Вече се изчерпат и желаещите за ваксинация от първа фаза, а в Бургас има готовност да започне имунизацията на  учители.

Според него масовата ваксинация, или 4-та фаза, може да започне още през март.

„По отношение на ваксините има няколко неща, които трябва да бъдат казани. Всяка ваксина, която дойде в България, веднага се поставя на желаещите български граждани, които са в съответната фаза. Колкото ваксини дойдат, толкова се поставят. Няма смисъл да се правят сравненията с други държави”, каза министърът на здравеопазването в ефира на Нова телевизия.

По думите му договорените ваксини за нас не са между България, като договаряща се страна, а между Европейската комисия  и фирмите, които произвеждат  ваксините.

„Българското правителство внесе в НС и то взе решение, с което упълномощава ЕК да преговаря от името на страната. Ние подходихме  много консервативно. От всяка една ваксина, която е поставена, се запазва втората доза за всеки гражданин. Ако не го бяхме направили,  сега щяхме да водим разговор защо има  17 000 българи, за които няма втора доза”, заяви Ангелов.

Ангелов коментира и задочния спор в който влезе с певеца Ицо Хазарта.

„Ковид 19 преподреди нашите приоритети и това е нормално. Здравеопазването и образованието са на преден план. Вероятно съм останал неразбран“, заяви Ангелов.

Той обяви, че ще покани Ицо Хазарта на среща, за да коментира с него предприетите мерки.

„Още днес ще му изпратя смс, аз харесвам неговото творчество и бих искал да коментирам с него нашите действия“, каза още Ангелов.