Eнергийната комисия в парламента ще изслуша извънредно представители на комисията, която определя цените на тока, водата и парното.

Повод за срещата, която беше поискана от депутатите на левицата, стана готвеното поскъпване на електроенергията за бизнеса. На заседанието ще присъстват още представители на работодателските организации, които ще бъдат засегнати от готвения скок.

Очаква се депутатите да поставят и въпроси, свързани с повишението на цените и на водата. Припомняме, че се задава поскъпване за 27 населени места в страната, като средно цените ще се увеличат с между 0,10 и 0,20 лева за кубик, пише Нова.

Днес ще бъде обсъдено и увеличението на цената на природния газ с 3,5%. Предложението е по-ниско от първоначално предвидените близо 5 на сто.

„Булгаргаз” внесе предложение до енергийния регулатор преди 10 дни, като за причина бе изтъкнато поевтиняването на петрола.

Ако бъде одобрено, увеличението ще бъде в сила още за първото тримесечие на 2019 г. При подобно изменение поскъпването няма да се отрази в сметките на бита за топла вода и парно.

Отражение ще има обаче при потребителите, които се отопляват на газ и за промишлеността. Очаква се стойността на техните фактури да се увеличи с под 2%