22 юли 2005 г., Слънчев бряг. Георги Илиев празнува последния си рожден ден. Навършва тридесет и девет. Яхтата „Маями“ бръсне вълните в тържествен тур между Варна и Слънчев бряг. Георги Илиев пирува в тесен приятелски кръг. Твърде камерна компания за бохема, готов за състезание по разточителство и с най-щедрите олигарси. Този път е различно. Тузарят изглежда вял, не му идва глътка, говори двусмислено. По телефона звъни негов приятел от Франция. „Нали те помолих да дойдеш? Това ми е последният рожден ден. Ти го пропусна!“.

От книгата на Надя Чолакова "„Живей бързо 4. Кръв за кокаин"

Днес бизнесменът, чието име бе една от емблемите на прехода, Георги Илиев щеше да стане на 50 години. Но той не ги доживя. На 25 август 2005 г., пред десетки свидетели снайперист убива боса на ВИС-2 пред собственото му заведение в Слънчев бряг. 

“Мултиплейс” и целият район около него е блокиран от полиция. На сутринта пристига и топкриминалистът Ботьо Ботев. 

Оръжието на престъплението е открито 2 дни и половина по-късно. На 27 август служител на “Хризантема” забелязва странни съоръжения в зеления плет, който огражда градината пред хотела. Полицията е алармирана и започва оглед на цялата зона. Намерени са 2 малки лазера. Стативите им са застопорени на около 80-100 м от “Мултиплейс” . Единият е бил ориентиран към масата на боса, а другият към съседна, която също се държала за най-близки приятели на Илиев. Понякога и той сядал там. 9 години по-късно МВР посочва Райко Кръвта за физическия убиец на Георги Илиев. Той самият обаче е убит в годината на смъртта на боса на ВИС 2. 

Връзката на Георги Илиев с Пловдив е футболният клуб Локомотив, който той оглавяваше в продължение на 4 години. Докато бе президент, през 2004 -та година отборът спечели първата в историята си шампионска титла. 

TrafficNews.bg