Директорът на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев ще бъде новият министър на културата в кабинета на акад. Николай Денков и Мария Габриел, ако той бъде подкрепен в Народното събрание.

Шефът на една от най-успешните и авторитетни културни институции в България не си вдигаше телефона, но наши източници от ПП-ДБ потвърдиха, че именно той ще оглави културното ведомство.

Кръстю Кръстев е роден на 25 ноември 1956 г. в Пазарджик. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1983 г. Работи в Куклен театър–Пазарджик, в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“–Смолян е от 1983 г. От 1998 г. е негов директор и главен художествен ръководител. След сливането на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов”-Пловдив и РДТ „Николай Хайтов“–Смолян от август 2010 г. той е директор на Драматичен театър–Пловдив.

През годините, в който Кръстев е начело на Драмата, бяха реализирани някои от най-мащабните и красиви представления за цялата българска сцена.  Заедно с драматурга Александър Секулов наложиха съвсем различна репертоарна политика, която донесе заслужено национално и международно признание за Пловдивския театър.

Фотография: Георги Вачев

 

Вижте пълния списък с министри на кабинета "Денков-Габриел"Преговорите за кабинет продължават и утре