Нищо нередно не е станало! Екипът работи честно и професионално и случващото се не е справедливо. Така коментира изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев заявеното намерение на премиера Бойко Борисов да бъде освободен целияг борд на банката. 

Припомняме, че искането на премиера бе по повод изнесената информация, че ББР е отпуснала 75 милиона лева кредит на колекторска фирма. 

В последствие ББР опита да обяси, че това по тяхна собствена антикризисна мярка, но обяснението не издържа, тъй като самият процес по финансирането е започнал преди разразяването на епидемията в България.

“Министърът на финансите ми каза, че никой с него не е говорил за това. И министърът на икономиката, който е принципал на ББР, също. И съм му наредил изпълнителните директори в Борда незабавно да бъдат освободени. ББР действа като всяка останала банка. Затова принципалът да свиква Борда и да освобождава всичко в него“, нареди Борисов.

В предаването "Лице в лице" Мавродиев бе категоричен, че премиерът е бил подведен. Според него Борисов е получил изкривена информация, вероятно поради сложността на материята. Самата сделка била започната отдавна и спечелена в конкуренция с търговски банки. 

75 млн. лв. се дават на компанията да купи портфейл необслужвани кредити от две банки- Пощенска и Общинска, тя е обезпечена с над 500 млн. лв. активи, от които 150 млн. лв. са недвижими имоти, т.е. тази сделка е обезпечена над 5 пъти , или има 500% обезпечение, каза Мавродиев. Така Българската банка за развитие щяла да спечели 35 милиона за 10 години.

Според Мавродиев, зад атаката стои Иво Прокопиев, а целта е лична вендета срещу него и банката.