Зоомагазинът в търговски център "Гранд", който получи национална известност след анаконда избяга от него и прекара близо 10 часа "разхождайки се" в мола, се оказа абсолютно незаконен. 

Това установи проверката на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив, съобщи директорът на БАБХ-Пловдив д-р Камен Янков. Собственикът на бизнеса за търгуване на животни 35-годишния Иво Катрафилов чрез фирмата си „Вивариа“ ЕООД никога не е лицензирал обекта, което е в остро нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Къде е змията беглец? Кой и защо превърна търговски център в Пловдив в терариум? СНИМКИ и ВИДЕОСобственикът на бизнеса със змии се представи само за продавач пред полицията

Търговците твърдят, че Иво Катрафилов се е нанесъл в Гранда преди около 2 години, обзавел е магазина и го е заредил със стока - животни и аксесоари за тях, но в същото време е поставил табела "предстоящо откриване", която стои залепена на стъклата на наетите от него помещения от тогава до днес. 

"Търговецът никога не е подавал документи и такива не са разглеждани в БАБХ-Пловдив", посочи директорът на БАБХ-Пловдив д-р Камен Янков. На въпрос на наш репортер дали табелата "предстоящо откриване" променя правните последствия и е опит за заобикаляне на закона, Янков бе категоричен, че единственият фактор за законност е регистрацията в БАБХ, каквато няма. 

Търговецът на животни Иво Катрафилов, както и управителят на ТЦ "Гранд" Стойчо Марков, са били извикани в дирекцията, за да им бъдат връчени актове за установяване на нарушението, като на тяхна база фирмите, представлявани от Катрафилов и Марков ще бъдат глобени. Санкциите за юридически лица, предвидени в Закона, са между 500 и 2000 лева за първо нарушение.

Ето какво каза още по случая д-р Стойчо Марков пред камерата на Traffic News:

Репортаж на Виктория Петрова и Милен Ангелов

Изнесената информация остро противоречи със заявените от собственика и отразени в съобщението на РИОСВ данни, че зоомагазинът скоро щял да открие и че към този момент се извършвал монтаж на аквариуми и терариумни клетки. Стана ясно, че договорът за наем между фирмата на Катрафилов и фирмата, управляваща търговския център, датира от около 2 години. 

Катрафиров набирал купувачи основно чрез социалните мрежи, въпреки, че „стоката“ е експонирана зад стъклените витрини на двете помещения в Гранда.  В специализирани групи в интернет за търговия с екзотични животни, както и в страницата на магазина във Facebook - Vivarium Center, която има над 2000 последователя, се публикуват регулярно снимки на новите животни за продан, които постъпват в обектите в Гранда. Пак от нея става ясно, че магазинът разполага с различни видове змии, които подробно се фотографират, тарантули и други видове земноводни животни и влечуги – жаби, гущери и т.н. Има редица снимки от началото на 2018 година например, които показват доволни купувачи в зоомагазина в ТЦ "Гранд", които си щракат кадри с новопридобитите от тях животни и с търговеца. Всичко това показва, че търговската дейност на "предстоящо откриващите" магазини, датира от повече от 12 месеца. 

Още едно доказателство за продължителността на дейността на зоомагазина, освен снимки и плащан наем, са предходните два инцидента - наводняване на етажа при пълнене на аквариум и избягала игуана, които обаче не са били прикрити. 

Самата змия беглец от вида жълта анаконда пък била регистрирана в РИОСВ Пловдив през 2013 година, като в момента се извършвала проверка от ведомството дали всички останали екзотични животни разполагат с регистрации. 

Управителният съвет на ТЦ "Гранд" вече прекрати договора с Иво Катрафилов и фирмата му, като наемателят е длъжен да се изнесе в едномесечен срок. Към днешна дата магазините стоят недокоснати, но част от животните по клетки, аквариуми и терариуми - липсват.  

Змиите и тарантулите се изнасят от Гранда! Прекратяват договора на зоомагазинаХванахме я изключително бързо, когато тълпата се изнесе от центъра, каза стопанинът на анакондата