Всички, които са чели първата книга на поредицата за магьосника Хари Потър или пък са гледали филма, със сигурност си спомнят в детайл сцената със зоологическата градина и изчезващото стъкло на клетката с табела „Боа удушвач, Бразилия“. За тези, които нямат спомен, ще дам бързи препратки – стъклото на терариума изчезва, а змията изпълзява сред хората и напуска зоологическата градина и се прибира… в Бразилия.

Проблемът е, че в Пловдив в момента не просто се развива римейк на този епизод от емблематичното произведение, а и че това се случва без грам магическа намеса, освен ако не броим немарливостта и лошите мерки за сигурност за вълшебство. Още по-лошото е, че не знам къде ще се прибере пловдивската боа, която избяга от зоомагазин в търговски център „Гранд“ днес сутринта. 

Едва ли има пловдивчанин, който не разбра за мистериозното бягство на влечугото. То е напуснало клетката си в зоомагазин в търговския център и бягството можеше и да остане незабелязано за известно време, ала змията наруши укритието си, като увисна от тавана, след като неясно колко часа се е спотайвала върху лампа пред магазина. Подробностите вече ги описахме и след малко ще се върнем на тях, но първо ще ви разкажем за това кой стопанисва обекта.

Видно от данните на търговския център фирма „Вивариа“ ЕООД, еднолична собственост на 35-годишния Иво Катрафилов, който днес е отрекъл да стопансива дружеството пред полицаи и се е представил като продавач. Катрафиров държи под наем два обекта на втория етаж на сградата. Помещенията са точно едно срещу друго в дясно от ескалаторите, в дъното на магазина. Според данните в сайта на "Гранд"-а става дума за „Зоомагазин за домашни любимци и аксесоари“.

Фирмата е регистрирана през 2012 година, а за седалище е посочено вероятно жилището на Катрафиров, показва справка в Търговския регистър. Видно от документите става ясно, че дружеството извършва търговия на едро и дребно с домашни любимци /кучета, котки, гризачи, птици, риба, влечуги/ и други животни. 

Продавачи от околните магазини твърдят, че наемателят Иво се е установил в двете помещения преди близо 2-3 години, като оттогава на магазина виси табела „предстоящо откриване“, която обаче нашият репортер на видя днес. Според тях мъжът набирал купувачи основно чрез социалните мрежи, въпреки, че „стоката“ е експонирана зад стъклените витрини на двете помещения. В специализирани групи за търговия с екзотични животни потребители на социалните мрежи споделят същите наблюдения, а страницата му във фейсбук Vivarium Center има над 2000 последователя. На нея се публикуват регулярно новите животни за продан, които постъпват в обекта. Пак от нея става ясно, че магазинът разполага с различни видове змии, които подробно се фотографират, тарантули и други видове земноводни животни и влечуги – жаби, гущери и т.н.

В един от постовете собственикът Иво е документирал храненето на една от змиите с бяла мишка, като влечугото даже си има име: „Храненето на свиненоска понякога е забавно“, пише под видеото, което предпочитаме да не публикуваме предвид противниците на насилието и т.н. „хранителна верига“. С две думи – малките жертви на змиите обичайно се поглъщат живи. Което пък означава, че ако в „Гранд“-а е имало мишки, от тях няма да остане нито една. 

Змията беглец все още е в неизвестност. Според екипите, които извършваха мисията по издирване, търсенето на такава змия в рамките на търговския център е много мъчно начинание. Целият таван е с окачена решетка, върху която са поставени лампите. Една такава лампа всъщност е издайника на укритието на змията. Днес преди обяд лампата не издържа килограмите на животното и увисва заедно с половината от тялото му пред две нищо неподозиращи момичета. Според данни на очевидци охраната на търговския център веднага е извикана, а мъжете пазят змията, която продължила да виси около 30 минути, докато дойдат специализираните екипи. Явно на влечугото му е доскучало да стои статично и е тръгнало по тавана на етажа. Към момента, въпреки всички опити на служители на  СОД „Пожарна безопасност и защита на населението“ от спецзвеното СОД, полиция и експерти, змията е в неизвестност.

30 минути змията в „Гранда” е висяла от тавана, никой не посмял да я хване СНИМКИ и ВИДЕООт 3 години магазинът стоял с надписи за предстоящи откриване, продавали животните в интернет

Това, което е известно за боата беглец, е че е добре нахранена, което означава, че може да не се появи скоро, а местонахождението ѝ изобщо не може да бъде локализирано особено ако е влязла в някоя от вентилационните канали.

Опитите за откриването ѝ, на които присъства репортер на TrafficNews.bg, продължиха повече от 3 часа, а половината от втория етаж беше отцепен. Хората в центъра и в другите по-отдалечени магазини обаче тънеха в неведение за това, че „Гранда“ се е превърнал в терариум. Вероятно се водят оперативни действия и към този момент ала експерти посочиха, че е абсолютно невъзможно да се прогнозира дали змията ще бъде открита дори след 1 месец.

Боата, избягала от магазин в Пловдив, може да нападне човек ВИДЕОВлечугото може да се спотайва със седмици в магазините

Междувременно на дневен ред изникват основните въпроси? Кой допусна това да се случи? Уместно ли е опасни животни да бъдат продавани и съхранявани в търговски център? Кой ще понесе отговорност? Ще има ли санкции срещу търговеца? Регистриран ли е обектът като търговец на животно по надлежния ред пред Българска агенция по безопасност на храните? Как се процедира в такива ситуации, не трябва ли да отцепен целият търговски център? Има ли опасност от това, че „Гранда“ се е превърнал в един доста голям аквариум на змия и не е ясно докога ще продължи това? 

По тези въпроси потърсихме за коментар Регионална инспекция по околната среда и водите – Пловдив,  Областна дирекция по безопасност на храните – Пловдив и управлението на ТЦ „Гранд“.

Директорът на РИОСВ Пловдив доц. Шилев поясни, че служители от инспекцията са намясто и извършват проверка, като резултатите от нея все още не са ясни. От БАБХ обещаха да проверят дали търговецът е регистриран надлежно с право да търгува с животни, а от ТЦ „Гранд“ към този момент не са дали позиция.