Осем училища са затворени в град в Северна Франция, след като дете даде положителен резултат на тест за коронавирус.

Става въпрос за седем държавни училища и една частна институция в град Рубе, на границата с Белгия. Те затвориха врати в понеделник сутринта.

Това се наложи, след като дете, което миналата седмица се е върнало на училище, бе потвърдено, че носи вируса.

Около 70 случая са открити във френското училище след възобновяването на уроците за по-малките ученици миналата седмица.

Местните служители заявиха, че училищата са затворени „като предпазна мярка“, докато разследващите се опитват да установят с кого детето е било в контакт.

Първоначално се съобщаваше, че седем училища са затворили, но по-късно местният сайт La Voix du Nord разкри, че една осмо също е затворило.

Властите заявиха, че повечето засегнати училища ще могат да отворят отново до 25 май.

Франция продължава напред с отварянето на държавните училища, въпреки широкото безпокойство от страна на родителите, че техните деца не могат да бъдат адекватно защитени.

На около 40 000 училища, детски ясли и детски градини бе разрешено да отворят миналата седмица, въпреки че посещението не е задължително.

Около една трета от учениците - или 1,4 милиона деца - все пак са посещавали часове, а останалите продължават да учат дистанционно от вкъщи.

Снимка: AP