Десетки пловдивчани, живеещи в центъра на града, въпреки дъжда излязоха на протест срещу изграждането на 18-метрова сграда в междублоковото пространство на ул. „Капитан Райчо“ 73, 75, 77, 79, 81, 83 и ул. „Марин Дринов“ 20 в Пловдив.

Според протестиращите мястото им се полага, защото те са закупили апартаментите си от държавата при такива условия - градина, паркоместа. Оказало се обаче, че теренът, който е в един парцел с блок номер 3, намиращ се на ул. „Капитан Райчо“ 77, 75, 73 е бил отделен от този на жилищния блок и даден в замяна на друг имот на частник. Потърпевшите твърдят, че тези заменки са се случили без знанието и допитването на никой от съседите.

Оказа се обаче, че в общината няма разрешение за строеж, а само внесен проект. Това обаче не спира хората да протестират, тъй като са зебалязали първи индикации за започване на изграждането на 18-метровата сграда. На парцела, който е предназначен за тази цел, се намират два трафопоста, които ще бъдат бутнати, а към момента вече се изгражда новият такъв в близост до ул. "Родопи". Хората са категорични, че по подобие на всички други облагородени блокови пространство, детски площадки и паркинги, те ще настояват теренът пред техните жилища да бъде с нормална инфраструктура, което изключва строеж.

Живещите вече са подготвили подписка, в която 61 души са заявили несъгласие с евентуални строителни работи. Ако общината даде разрешение, хората са готови дори на гражданско неподчинение.

Категоричното становище на пловдивчани, живеещи в блоковете наоколо, е "не" на строежа, който според тях ще създаде проблеми от гледна точка на социалната инфраструктура, ще спря изцяло слънцето и светлината на хората. Изтъкнаха, че така ще бъдат заети и последните незастроени площи, децата ще бъдат ощетени от място за игра, а паркоместата сведени до минимум. Те поискаха изграждането да бъде преустановено веднага.

По-рано днес кметът поясни, че не е запознат детайлно с конкретния случай, но посочи, че 18-метрова сграда, каквато предвижда планът за строеж, не представлява висока постройка и не би трябвало да бъде основа за протест. Градоначалникът добави, че ако ставаше дума за небостъргач, недоволството би било резонно, но случаят не е такъв.

„Ако сградата е законна и са спазени всичките процедури, не виждам причина да се протестира. Ако започнем да протестираме за всичко…“, допълни кметът Иван Тотев.

Вижте повече за исканията на недоволните пловдивчани в отворено писмо ТУК!