Демонстрация на това как  работи новата система с пръстовия идентификатор в здравеопазването ще направи ресорния зам.-министър Ваньо Шарков утре в Пловдив. Той ще тества „Регистрационна система за здравноосигурителни събития при изпълнителите на медицинска помощ“ в УМБАЛ „Св. Георги” утре, в присъствието още на подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева, представители на РЗОК-Пловдив, лекари от университетска болница и пациенти.

Д-р Шарков и Иванка Кръстева ще демонстрират регистрация в реално време на пациент в Клиниката по ушно-носно гърлени болести на УМБАЛ „Свети Георги“. След това ще направят мултимедийно представяне на новата система пред представители на 46 лечебни заведения.

Регистрацията с пръстов отпечатък е еднократното първоначално записване на човека в системата, а всеки следващ път, когато я използва - това е чекирането, с което в онлайн системата на касата се записва какво и кога му е правено, дали по клинична пътека за хоспитализация или за амбулаторна процедура.

При първоначалната регистрация - когато пациентът все още няма профил в системата, е необходимо да му се запишат трите имена и ЕГН, след което да му се сканират два пръста по избор.
Когато вече фигурира в регистъра, пациентът трябва само да си каже ЕГН-то и да положи пръст върху устройството. Отчитането отнема по-малко от 20 секунди, а от падащо меню здравният работник отбелязва за какво е там пациентът.

TrafficNews.bg